Передплата 2024 ВЗ

Коронавірус в світі: країни Європи готуються до "безрадісних тижнів" і міркують, що ще закрити

  • 14.10.2020, 20:30
  • 1 096

Лідери Європи готують свої країни до "важких і безрадісних тижнів", Всесвітній банк виділяє мільярди на вакцинацію жителів країн, що розвиваються, в Парижі обговорюється пропозиція знову ввести комендантську годину

У деяких європейських країнах запроваджують позачергові канікули в школах, у багатьох лікарнях скасовують планові хірургічні операції, господарі магазинів, ресторанів і кафе, вже зазнали великих фінансових втрат в останні місяці, з жахом думають про нову хвилю закриття напередодні зими, пише ВВС.

За даними Університету Джонса Хопкінса, з початку пандемії Covid-19 в світі заразилося 38,1 млн осіб, померло майже 1,1 млн.

Світовий банк схвалив пакет допомоги в розмірі 12 млрд доларів, який буде використаний для постачання вакциною від коронавірусу країн, що розвиваються. Гроші будуть витрачені на закупівлю і доставку препаратів, а також безпосередньо на проведення вакцинації, тестів і спостереження за пацієнтами. Всесвітній банк сподівається, що виділеної суми має вистачити на вакцинацію приблизно мільярда людей.

Група вчених з Франції і Лівану стверджує, що собаки можуть майже в 100% випадків розпізнати хворих Covid-19 по запаху поту людини. Зараз тренують 20 собак, які перебувають на службі в ліванських спецслужбах, для подальшої роботи в залі прильотів аеропорту Бейрута. Якщо експеримент буде вдалим, вчені будуть рекомендувати всім країнам ввести подібну практику. Аналогічний метод ще в вересні випробували в Фінляндії, але наскільки він ефективний, поки не зрозуміло.

В очікуванні другої хвилі епідемії влада Сирії розпорядилася про облаштування тимчасової лікарні для лікування коронавірусних хворих на базі спортивного комплексу в Дамаску. Місткість госпіталю — 220 ліжок, 120 з них призначені для пацієнтів, які потребують додаткового кисню. За даними міністерства охорони здоров'я країни, в районах, контрольованих урядом Сирії, з березня інфікувалися 4774 осіб і померли 228, однак експерти впевнені, що справжні цифри значно вищі.

Британія переходить на систему локального карантину

У середу у Великобританії починає діяти трирівнева система обмежень. Класифікація рівнів така: середня, висока і найвища небезпека. Строгість заходів визначається епідеміологічною ситуацією в різних районах країни. Найнесприятливішим зараз є регіон Ліверпуля, там закриваються питні заклади — паби і бари, якщо вони не подають гарячу їжу. За даними міської ради, реанімації лікарень заповнені більш ніж на 90%.

У Ліверпулі найбільше інфікованих серед регіонів Великобританії
У Ліверпулі найбільше інфікованих серед регіонів Великобританії

Також в середу профільні чиновники уряду обговорять можливість включення в категорію найвищої небезпеки Манчестера і його околиць, графства Ланкашир і ще кількох районів. Схожа система рівнів діє і в Шотландії.

Північна Ірландія в середу оголосила про повне закриття шкіл, ресторанів і пабів в рамках часткового локдауна, термін дії якого поки розрахований на один місяць. Також введено заборону на продаж алкоголю після 20:00, заборонені заняття спортом всередині приміщень, а також будь-які контактні процедури, крім екстреної медичної допомоги. По всій країні зберігається правило не збиратися в кількості більше шести осіб, якщо ці люди разом не живуть.

«Складні і безрадісні тижні» в Європі

Школи Чехії переходять на онлайн навчання
Школи Чехії переходять на онлайн навчання

Міністр охорони здоров'я Чехії Роман Примула в телезверненні попередив націю, що наступні кілька тижнів будуть важкими і безрадісними. У країні введено частковий локдаун, закриваються школи, студентські гуртожитки і бари. В останні дні в Чехії спостерігається різке зростання захворюваності.

З вечора середи в Нідерландах закриваються кафе і ресторани і вводиться частковий локдаун в низці регіонів. Обмеження розраховані на чотири тижні, але можуть бути продовжені, кажуть в уряді країни. У країні спостерігається стрибок захворюваності, що перевищує масштаби навесні цього року. Також в Нідерландах напередодні був зафіксований перший в світі випадок смерті після повторного зараження Covid-19, жертвою стала жінка похилого віку.

У Німеччині вперше з квітня за добу захворіли понад 5 тис. Осіб, що померли — 43. Глави ряду земель постановили, що жителі найбільш заражених регіонів не можуть зупинятися в готелях в інших частинах країни, а в ідеалі виїзд з цих районів теж повинен бути обмежений. Канцлер Ангела Меркель сказала, що ситуація в усій Європі викликає серйозне занепокоєння. В аеропортах Німеччини вводиться обов'язкове тестування на коронавірус для туристів з країн, що відносяться до категорії підвищеного ризику. Раніше такі пасажири повинні були тільки самоізолюватись на 14 днів. Запроваджено штрафи за відмову залишити контактні дані в барах і ресторанах. Ця інформація використовується в багатьох країнах для відстеження контактів хворих.

В аеропортах Німеччини ввели нові правила
В аеропортах Німеччини ввели нові правила

Президент Франції Еммануель Макрон ввечері виступить з телезверненням, в якому оголосить про нові обмеження. Серед можливих заходів називали введення комендантської години в містах з найбільш несприятливою ситуацією, серед яких Париж, Ліон і Лілль.

Багато кав'ярень в Парижі знову закриті
Багато кав'ярень в Парижі знову закриті

Влада Каталонії на північному сході Іспанії розглядає питання про закриття барів і ресторанів до кінця жовтня. У лікарнях регіону стрімко зростає число пацієнтів з важкою формою Covid-19.

У Болгарії за останню добу виявлено 785 хворих, вісім людей померли. Найгірша ситуація в Софії.

Схожі новини