Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Трирічна дівчинка дихає вже без апарата ШВЛ

За словами директора львівського «ОХМАТДИТу» Лесі Бурди, велика перемога у тому, що дитина жива і дихає самостійно

Це перший важкий ви­падок ковіду серед дітей у Львівській області. Дівчинку привезли каретою «швидкої» у вкрай важкому стані з району, захворювання розвивало­ся дуже стрімко. У реанімації «ОХМАТДИТу» дитину довелося підключити до апарата ШВЛ.

— Дитину привезли 16 вересня, — розповідає кореспонденту «ВЗ» директор «ОХМАТДИТу» Леся Бурда. — Була у дуже важкому стані. До того хворіла вдома три доби. Батьки кажуть, що спо­чатку були звичайні застудні явища, тому не били на сполох. Але хвороба стрімко розвивалася. Коли дівчинка поступила до нас у лікарню, вже мала прояви дихальної недостатності. Першу добу була на неінвазивному кисні — це інгаляція кисню через носові канюлі. Наступного дня дити­ну перевели на штучну вентиляцію, на якій вона перебувала майже місяць. Насичення крові кис­нем різко падало, штучна вентиляція не справля­лася. Дитину долучили до апарата ЕКМО (екстра­корпоральної мембранної оксигенації — це щось на зразок штучних легенів), який насичує кров киснем. Окрім ШВЛ, доєднали апарат через су­дини до венозної крові. За рахунок цих апаратів у дитини втрималося насичення крові киснем, ще тривалий час дівчинка була долучена і до ШВЛ, і до ЕКМО, а потім ЕКМО від’єднали. Дитину вда­лося екстубувати і відлучити від апарата. Зараз дівчинка перебуває на самостійному спонтанно­му диханні, але все одно у важкому стані. Вона вимагає тривалої реабілітації, бо від кисневого голодування страждають усі органи і системи організму. Необхідний контроль різних вузьких фахівців, тривалий догляд медиків.

— Для дівчинки збирали гроші через соцме­режі?

— Так, бо потрібні були ліки, яких немає у пере­ліку для ковідних хворих у нас. Вдячні усім, хто до­поміг дитину врятувати.

— Вдома у неї ніхто не хворий на ковід?

— У батька аналіз на імуноглобуліни G підтвердив перенесене захворювання на ковід. Він про це на­віть не знав.

— Ковід уражує легені фіброзом. Як у цієї ді­вчинки?

— Мала би впоратись дитина. Окрім легень, є й інші органи і системи організму, які уражує цей ві­рус. Якщо є кисневе голодування, то не так легко вийти з того стану. Дитина зараз у реанімації. Але про першу перемогу вже можна казати.

Схожі новини