Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

В ОПУ озвучили варіанти отримання вакцини від COVID-19

  • 12.10.2020, 19:15
  • 704

Україна може отримати вакцину від коронавірусу трьома шляхами: через механізм COVAX, завдяки виробництву відповідних препаратів на своїх потужностях або якщо країни Євросоюзу продаватимуть їй свої надлишки

Про це повідомив заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква в інтерв'ю Інтерфакс-Україна.

За словами Жовкви, Україна постійно порушує питання отримання вакцин від коронавірусу в переговорах із керівництвом ЄС. І вже укладено угоди з двома компаніями, тривають перемовини ще з чотирма.

Він також зауважив, що в Євросоюзі пріоритет при укладанні угод із компаніями щодо певної кількості вакцин надаватимуть державам-членам ЄС, але Україна вже заявила про «базову кількість вакцин», необхідних для неї.

Так, за словами Жовкви, Україна може отримати вакцину декількома шляхами.

«Перше — це виготовлення вакцини в Україні. Дійсно, президент Зеленський заявив, що у нас сьогодні вже існують фармацевтичні потужності, які готові виробляти таку вакцину. Безумовно, якщо тим компаніям підійдуть наші виробничі потужності, така вакцина швидше потрапить до України. Бо зрозуміло, що, виробляючи її для інших країн, ми також будемо виробляти її для себе за відповідними угодами. Це один шлях», — повідомив він.

Другим варіантом Жовква вважає продаж надлишку вакцин. Тобто якщо держави-члени ЄС будуть продавати надлишок вакцини від COVID-19 для третіх країн, зокрема України.

Читайте також: Вакцина від COVID-19: учасник тестування розповів про побічні ефекти

«І третій шлях — з огляду на те, що ми ведемо діалог, можна приєднатися до відповідних механізмів щодо державних закупівель. Тоді ми можемо бути в черзі з країн-партнерів», — додав він.

За словами представника ОПУ, ці три шляхи є реальними.

«Можливо, всі з них якраз і будуть реалізовані. І я думаю, що на той час, коли вакцина вже буде виготовлена, випробувана і поставлена на виробництво, Україна точно не буде пасти задніх. Але поки що ми говоримо лише про теоретичні речі», — наголосив він.

Схожі новини