Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Як довго ковід може прожити на екрані телефону: дослідження

  • 12.10.2020, 12:55
  • 807

Нове дослідження австралійських вчених показало, що коронавірус може жити на твердих поверхнях, наприклад, на екрані гаджета або банкнотах, 28 днів. Проте панікувати не варто — здебільшого вірус передається через повітря

Дослідження провели вчені національного наукового агентства Австралії CSIRO.

Вони встановили, що коронавірус живе на твердих поверхнях і залишається небезпечним довше, ніж вважалося — до 28 днів. Але у дослідження є багато «але», за що його автори вже отримали багато критики.

Працювали вчені у лабораторних умовах, використовуючи такі поверхні, як: скло, нержавіючу сталь, полімерні та паперові банкноти, бавовняну тканину. Жив вірус за температури 20 градусів за Цельсієм, що приблизно відповідає кімнатній температурі. За таких умов коронавірус зберігався 28 днів, а вірус грипу, для порівняння, — 17.

Один із головних моментів — дослідження проходило у темряві, бо ультрафіолетове світло вбиває вірус.

Що кажуть критики?

Критику автори дослідження отримали не тільки за пункт про темряву, а й за те, що вони викликають «непотрібний страх» у людей, пише BBC.

Про це зокрема заявив професор Рон Еклс, ексдиректор Центру застуди при Кардіффському університеті. Він наголосив, що люди заражають одне одного через мокротиння, яке ми виділяємо під час кашлю та чхання, а дослідження австралійських вчених це не враховувало.

Також видання додає, що минулого тижня професор медицини Каліфорнійського університету Моніка Ганді заявила, що коронавірус не передається через поверхні.

Читайте також: Коронавірус не є формою пневмонії: вчені зробили несподіване відкриття

«Зараз ми знаємо, що причина розповсюдження (вірусу — ред.) — не в доторках до поверхонь. Це відбувається через близькість з кимось, хто розповсюджує вірус із рота та носу», — сказала вона.

Попри критику й аргументи проти передачі вірусу через поверхні, дослідження австралійських вчених демонструє, що для безпеки важливо мити руки та протирати поверхні гаджетів.

Схожі новини