Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Осінь і коронавірус: що робити з масками під час дощу

  • 11.10.2020, 12:10
  • 1 633

Через вологість, дощ або через тривале використання, циркуляція повітря через маску скорочується і тому вона стає менш ефективною у фільтрації бактерій

Влітку, після довгих суперечок, було доведено, що маски є єдиним більш-менш надійним засобом запобігання зараження коронавірусом. Але в Північній півкулі запанувала осінь з дощами і медична спільнота обговорює нову проблему — наскільки ефективні мокрі маски, передає Israelinfo.

Один з колишніх керівників Всесвітньої організації охорони здоров'я закликав людей негайно міняти маску, якщо вона промокла, оскільки в таких умовах вона стає проникною.

«Всі типи масок стають уразливими при вологій погоді», — сказав в інтерв'ю британській The Times Кароль Сікора, колишній керівник програми онкологічних захворювань ВООЗ. «Дуже важливо міняти маску, коли вона промокла. Це відноситься до всіх типів масок, в тому числі найдорожчих», — додав він.

Професор Тім Спектор, керівник із вивчення симптомів COVID-19 у Великобританії, попередив уряд про те, що населення не розуміє ризиків, пов'язаних з носінням мокрою маски.

Видання The Nursing Times підкреслює, що через вологість, дощ або через тривале використання, циркуляція повітря через маску скорочується і тому «вона стає менш ефективною в справі фільтрації бактерій».

Професор Саймон Кларк, фахівець з мікробіології клітини з британського університету Рідінг, пішов ще далі і порівняв мокру маску з «брудною ганчіркою прив'язаною до вашого рота». «Якщо маска зволожилася через кашель або чхання, це означає, що її треба змінити на нову і чисту», — радить він.

ВООЗ прислухалася до попереджень медиків і опублікувала на своєму сайті рекомендації про заміну вологої маски. «Такі маски не можна носити тривалий час. Намагайтеся міняти їх скоріше на нові».

У Франції МОЗ також рекомендує обов'язково носити з собою змінну маску в дощову пору.

Схожі новини