Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Вчені виявили симптом легкого перебігу коронавірусу

  • 11.10.2020, 11:30
  • 13.6K

Якщо у людини з'явився саме цей симптом, можна майже відразу сказати: хвороба протікатиме легко

Коронавірус продовжує приносити сюрпризи у своє вивчення: з'являється все більше свідчень, що це мультисимптомне захворювання, яке може мати важкі ускладнення і призвести до летального результату. Однак нове дослідження виявило симптом, який може свідчити, що хвороба стане протікати в легкій формі, — це втрата нюху. Про це пишуть Вести.

Клінічні прояви хвороби COVID-19 різноманітні. Багато нагадують симптоматику інших вірусних хвороб, включаючи грип. Однак саме втрата нюху стає все напоширенішою ознакою. Цей симптом специфічний для COVID-19, але не кожен, хто інфікувався коронавірусом стикається з ним.

Вчені з бельгійського університету Монса і французької лікарні «Фош» вважають, що втрата нюху може служити оцінкою перебігу хвороби. Обробка відомостей про 1300 хворих на коронавірус привела їх до висновку: цей симптом свідчить, що хвороба буде протікати в легкій формі або середньої тяжкості.

Вчені розділили учасників експерименту на 4 групи: легких хворих, у яких не було ускладнень; хворих середньої тяжкості з респіраторними симптомами; тяжкохворих, які потребували госпіталізації та диханні киснем; і вкрай важких хворих, госпіталізованих у відділення інтенсивної терапії. Дослідники встановили, що втрата нюху була тільки у 10−15% тяжкохворих, тоді як цей показник серед легко хворих склав 70%, а серед хворих середньої тяжкості — 85%.

Раніше дослідження показувати, що коронавірус може проникати в клітини з нюхових ділянок носа. Викликане ним запалення призводить до вимикання нервових закінчень, що відповідають за нюх. Це тимчасовий симптом: нюх відновлюється через кілька тижнів після одужання. Але сенс цього симптому в тому, що вірус проникає не тільки в дихальну, а й в нервову систему і якимось чином впливає на імунну систему, перешкоджаючи погіршення стану хворих.

Чому в хворих порушуються нюх і відчуття смаку?

Кілька місяців тому дослідники розглянули комп'ютерні томограми (КT) носа хворих на коронавірус і відзначили, що нюхові ділянки слизової оболонки були набряклими і покритими слизом, тоді як інша слизова і синуси залишалися без змін і носове дихання не страждало.

Пізніше стало відомо, що вірус прикріплюється до рецепторів АСЕ2 клітин верхніх дихальних шляхів. Він робить це за допомогою білка TMPRSS2, який допомагає вірусу проникати в клітину після прикріплення. Це проникнення запускає бурхливу імунну реакцію, яка називається цитокіновим штормом.

Спочатку вчені вважали, що коронавірус руйнує нюхові нейрони, що передають в мозок сигнал про наявність в повітрі молекул пахучої речовини. Але вчені відмовилися від цієї версії, оскільки в нейронах нюхових нервів немає рецепторів АСЕ2, зате вони є в так званих сустентакулярних клітинах, що підтримують функціонування цих нейронів.

Вчені вважають, що вірус вражає саме ці клітини. Імунна реакція веде до набряклості, але самі нервові волокна при цьому не ушкоджуються, тому нюх згодом відновлюється.

Але чому у деяких хворих нюх пропадає на кілька місяців? Мабуть, викликана вірусом імунна реакція привела у них до руйнування частини слизової носа, і її відновлення протікає повільніше.

Але, на щастя, втрата нюху оборотна. Є докази того, що терапія, заснована на впливі різних пахучих речовин, сприяє регенерації клітин, відповідальних за нюх, і воно нормалізується.

Схожі новини