Передплата 2024 «Добра кухня»

На Донбасі у бойовиків помітили британські гвинтівки

  • 10.10.2020, 18:10
  • 869

Офіційно такі гвинтівки Велика Британія російським військовим не продавала

Телеканал Sky News опублікував розслідування, яке виявило докази того, що російські спецпризначенці, які воюють на Донбасі, використовували снайперські гвинтівки британського виробництва в операціях протягом останніх двох років, незважаючи на те, що британський уряд заявив, що він ніколи не схвалював експорт цієї зброї в Москву. Розслідування Sky News проводив у співпраці з Bellingcat, Lighthouse Reports і The Guardian.

Автори розслідування посилаються на відео, зняте в лютому 2020 року, яке українські військові поширили навесні. Воно було зняте в окупованому населеному пункті Донецький Луганської області. На відео фігурують п’ятеро російських спецпризначенців, а сам ролик зняв один з них камерою, встановленою у шоломі. В одного з військових була гвинтівка британського виробництва AX338, яку виготовила компанія Accuracy International; крім того у військових присутні елементи російської військової амуніції. Розслідувачі при цьому навели низку аргументів, які доводять справжність відео.

«Оскільки ми не знайшли жодної інформації про те, що гвинтівка Accuracy International коли-небудь продавалася Україні, найбільш очевидним поясненням є те, що ця гвинтівка надійшла з Росії», — зазначає Bellingcat.

Модель гвинтівки AX338 з'явилася в обігу тільки в 2010 році, але раніше в інтерв'ю газеті Sunday Express Accuracy International заявила, що вона не продавала жодних гвинтівок в Росію з 2000 року, а ембарго ЄС на постачання зброї діє з 2014 року.

«Це викликає занепокоєння і показує складність міжнародної торгівлі зброєю», — сказав Тобіас Еллвуд, голова комітету з оборони.

«Ми маємо державу, щодо якої діє ембарго на постачання зброї, і яка використовує систему озброєнь, розроблену і закуплену тут, у Британії», — додав він.

В британському уряді на запит Sky News відповіли, що таку зброю купували російські фізичні особи або підприємці, які продавали її для спортивних цілей. При цьому там наголосили, що жодна з ліцензій, виданих на цю зброю, не призначалася для російських військ.

Схожі новини