Передплата 2024 «Добра кухня»

Топові напої для зміцнення імунітету: перевірені рецепти

  • 08.10.2020, 20:15
  • 16.2K

Не за горами сезон холодів, а з ним приходять застуди

Ще наші пращури знали рецепти вітамінних напоїв, які допомагали зміцнити здоров'я. Багато з них вживають і сьогодні.

tochka.net теж знає, які найкорисніші напої для організму допоможуть тобі чудово себе почувати в холоди. Пропонуємо рецепти цілющих напоїв, що вважаються супер-засобами в боротьбі із застудою та грипом.

Традиційні вітамінні напої: топ-10

Трав'яний чай містить флавоноїди, багатий антиоксидантами і водночас не містить кофеїну. А настої із трав допомагають зміцнити захисні сили організму і мають тонізуючий ефект. Восени можна приготувати настій із суміші ромашки, м'яти, череди, звіробою, шавлії, глоду, березових бруньок, липового цвіту.

Дуже зручно готувати настої в термосі. Так, в термос об'ємом 500 мл. необхідно покласти 2 ст. л. сухої трав'яної суміші і залити її двома склянками окропу. Настій роблять ввечері, а випивають на наступний день в 3 прийоми, бажано — за півгодини до їжі.

Малиново-липовий чай

Готується із сухого липового цвіту і листя малини в однакових пропорціях. Залий суміш окропом і залиши запарюватися на 15 хвилин. Також можна додати до чаю одну ложку малинового варення.

Чай із шипшиною і смородиною

І шипшина, і смородина багаті вітаміном С, який зміцнює імунітет.

Необхідно взяти 5 ст. л. сушених плодів шипшини і залити їх двома склянками холодної води. Довести до кипіння і варити 3 хвилини на малому вогні. Потім треба скласти в чайник листя смородини і залити їх відваром із шипшини. Настоювати слід 10 хвилин. Можна додати в чай ​​варення із чорної смородини.

Імбирний чай з медом, лимоном і корицею

Імбирний чай позитивно впливає на працездатність організму. В імбирі містяться вітаміни А, С, В1, В2, мікро- і макроелементи, такі як магній, фосфор, залізо, кальцій, натрій, цинк і калій. Також імбир багатий ефірними маслами, аскорбіновою кислотою, ретинолом та іншими корисними амінокислотами.

Щоби приготувати напій, треба додати в стакан з окропом по столовій ложці меду і свіжовичавленого лимонного соку, щіпку кориці і половину ч.л. подрібненого кореня імбиру. Краще свіжого, а не сушеного. Поліпшить смакові якості щіпка подрібненого листя м'яти.

Обліпиховий чай

Обліпиха — лікарська рослина, що що не поступається вітамінним складом ні шипшині, ні імбиру. Приготуй собі обліпиховий чай, якщо відчуваєш, що от-от захворієш. Достатньо лише 150 гр. ягід обліпихи, 2 ст. л. меду і трохи чайної заварки. Половину ягід подрібнюють в пюре і засипають у чайник для заварювання. Додай заварку і залишок цілих ягід, залий все окропом.

Закрий щільно чайник кришкою, вкутай рушником. Проціди крізь ситечко, додай мед і насолоджуйся запашним чаєм.

Молоко зі спеціями і медом

Молоко зі спеціями корисне на ніч, оскільки знімає стрес і допомагає добре виспатися.

Щоби приготувати корисний осінній напій, необхідно у півлітра молока додати половину чайної ложки куркуми, 4 плоди кардамону, 3 зірочки бодяну, дрібку мускатного горіха і 2 ст. л. рідкого меду. Молоко доведи до кипіння, зніми з вогню і додай спеції. А коли воно трохи охолоне, додай мед. Напій вживай теплим.

Чай масала

Традиційний індійський напій для зміцнення імунітету, тонізації, очищення шлунку.

Інгредієнти:

  • Молоко — 2 ст .;
  • Вода — 1 ст .;
  • Чай листовий — 15 гр .;
  • Корінь імбиру — 2 см.;
  • Кардамон — ½ ч.л.;
  • Мускатний горіх, гвоздика, кориця, чорний перець — по щіпці;
  • Цукор.

Приготування:

  • Змішай молоко з водою і цукром, постав на вогонь, доведи до кипіння.
  • Стиш вогонь до середнього.
  • Натри на тертці корінь імбиру, опусти в кипляче молоко.
  • Додай в нього спеції і дай прокипіти на малому вогні протягом 2-х хвилин.
  • Додай чай, кип'яти 5 хвилин.
  • Розлий по склянках крізь ситечко.
  • Цукор додавай до смаку.

Молочно-медовий вітамінний напій

Ще один рецепт на молоці, який допоможе впоратися із застудою — гаряче молоко з медом і вершковим маслом. Так, в склянці з гарячим молоком розчини 50 гр. вершкового масла і 20 гр. меду.

Журавлиново-брусничний морс

Ягідні морси також допоможуть тримати організм в тонусі. Особливо корисними ягодами є журавлина і брусниця, що володіють ще і бактерицидними властивостями. Щоби приготувати морс, необхідно просто розтерти свіжі ягоди з цукром (3:1), а потім 2 ст. л. ягідної маси залити 500 мл. теплої води. Морси особливо сподобаються дітям.

Екстрені вітамінні напої

Не варто також забувати про напої, які володіють «ударними» властивостями. Наприклад, швидко позбутися від кашлю допоможе напій із молока і лужної мінеральної води типу «Боржомі».

Також чудодійним засобом у народі вважають молоко із часником. У склянку теплого молока потрібно додати 10 крапель свіжовичавленого часникового соку і випити перед сном. Вже на ранок можна помітити значне поліпшення самопочуття.

Схожі новини