Передплата 2024 «Добра кухня»

Наслідки коронавірусу: як відновити сили після хвороби

  • 08.10.2020, 19:15
  • 12.7K

Чимало українців, які перенесли коронавірус, скаржаться: в перші місяці після хвороби у них почались перепади артеріального тиску, температури тіла, різко падає гемоглобін, спостерігається шалена слабкість та пітливість. Інколи без задишки неможливо піднятися навіть на 2-й поверх. А ще дехто просто на дух не переносить м'яса, кажуть, ефект – як при сильному отруєнні

Що про це думають лікарі та як правильно відновитися після COVID-19 — читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

Після хвороби потрібно носити маску

На днях телеведуча Марічка Падалко, яка місяць тому перехворіла на коронавірус, на своїй сторінці у Facebook написала, що негативний ПРЛ-тест означає лише його відсутність в організмі, а не те, що він не лишив наслідків:

Читайте також: Марічка Падалко розповіла про неприємні наслідки коронавірусу

Під постом Падалко чимало українців розповіли про свій досвід перенесеної хвороби. Наприклад, Наталя Сапсей написала, що через півтора-два місяці після хвороби не переносить м'яса в будь-якому вигляді, а також перестала вживати яйця, з'явився спотворений смак їжі в цілому: «Як доповнення — проблеми з серцевим ритмом. І ще втома, будь-яка — емоційна чи навіть від фізичного навантаження».

Львів`янин Роман Кужій додав, що перехворів на коронавірус з ураженням легень 10%. До хвороби щодня бігав по 10 км, а за 2−3 тижні після одужання навіть не міг пішки піднятись на 8 поверх: «Підвищена пітливість і серцебиття. Через півтора місяці після одужання бігаю тільки на низьких пульсах. Розробляю легені, хоча „ковід“ переніс тільки з чаями-компотами, парацетамолом і нурофеном. Але імунітет відчутно сів».

Перехворілим слід робити щеплення від грипу

Лікар, який займається пацієнтами із COVID-19, Володимир Крохмаль розповів, що перенесення коронавірусу — удар для організму. У багатьох навіть при негативному тесті температура тіла протягом місяця може підніматися до 37,2, а у когось, навпаки, падає за межі норми 36,6. Другий варіант означає шалене виснаження організму. Навіть при найменшому фізичному навантаженні з'являється задишка: «Перехворілим я би радив робити щеплення від грипу, бо не дай Бог таким підхопити ще якусь іншу пневмонію, це буде удар. Загострюються всі хронічні захворювання. Не знаю, чи є така статистика, але цікаво, скільки померло людей, які вже одужали. Люди дуже ослаблені».

Ще один лікар зі Львова, Тарас Жиравецький теж звернув увагу на скарги пацієнтів щодо змін в смаковому сприйнятті їжі. Мовляв, вона схожа на солому, люди нічого не відчувають: «Нюх зникає через зміни в центрально-нервовій системі. Можливо, зі смаком та сама історія. Залишкові явища після сильного запалення легень можуть спостерігатися близько місяця. А робота легень відображається на загальному стані людини. Пневмонію за 3−5 днів ще ніхто не вилікував. Загалом цей процес займає 14−21 день, а не 3−5 днів, як дехто вважає».

За його словами, загалом стан після перенесеного COVID-19 нагадує самопочуття після курсу хіміотерапії. Тому дуже важливо вести здоровий спосіб життя, повноцінно харчуватися і не виснажувати себе. Можна приймати вітаміни, але вони не є панацеєю: «Це лише каталізатори обмінних процесів в нашому організмі. Якщо приймати забагато вітаміну С — можуть активізуватися камінці в нирках. Після перенесеного коронавірусу раджу зменшити фізичні навантаження щонайменше на місяць, особливо спортивним людям, які активно бігають-плавають. У нас у Львові була трагічна історія: дівчинка 19 років після коронавірусу пішла в спортзал, дала навантаження, отримала 40 температуру, менінгіт і померла. Мама кардіолог, тато — судинний хірург. Тому краще місяць посидіти на відновленні».

За словами лікарів, приблизно за місяць-два після COVID-19, життєві показники нормалізуються, а заразитися коронавірусом в перші місяці після перенесеної хвороби малоймовірно завдяки імуноглобуліну G до Sars-CoV2. Тобто антитілам. Організм, розпізнавши вірусну загрозу, у відповідь активує антитіла за 18 годин. Це в кілька разів швидше, ніж коли він стикається із ним вперше.

Схожі новини