Передплата 2024 «Добрий господар»

Майстер українського необароко

У львівському Музеї модернізму — чергова виставка художника “Нової хвилі” Олега Тістола

Музей модернізму, відкритий нещодавно під егідою Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Возницького, продовжує тішити шанувальників високого мистецтва. 7 жовтня тут відкрилася виставка яскравого представника української постмодерністичної течії «Нова хвиля», відомого художника Олега Тістола — «60 років незалежності».

Назва проєкту приурочена до 60-річного ювілею самого митця. Спершу виставка експонувалася у Музеї сучасного мистецтва «Корсаків», що у Луцьку. Львів — місто альма-матер Тістола, який 1984 року завершив навчання у Львівському державному інституті декоративно-прикладного мистецтва (нині — Львівська національна академія мистецтв). У 90-х Тістол презентував свої роботи у Глазго, Рейк'явіку та Гельсінкі. Від 1993 року живе і працює у Києві, постійно бере участь у міжнародних художніх подіях. Його роботи представлені у престижних колекціях.

Творчість Олега Тістола багатогранна — живопис, масштабні інсталяційні проекти, фотографії, скульптура, художні об'єкти. У львівському Музеї модернізму представлені студентські офорти Тістола, виконані у Львові у 80-х, які експонуються вперше. А загалом експонується близько сотні робіт, які митець створив у різні періоди життя. Привертає увагу «Проєкт українських грошей», над яким художник почав працювати з 1984 року і закінчив 2001-го (на початку 90-х років до нього приєднався ще художник Микола Маценко). З малюнків і офортів проєкт перевтілився у монументальні панно та інсталяції. В іронічному ключі митець обігрує відоме кліше національного українського міфу. Загалом у творчості Тістола, якого мистецтвознавці називають представником українського необароко, органічно поєднуються іронічність і серйозність, самоцитування та інтерпретація історичних і національних сюжетів, яскрава експресивність і розкутість.

Автопортрет, 2013 р.
Автопортрет, 2013 р.

Схожі новини