Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

В Україні зміниться система нарахування пенсій

  • 07.10.2020, 10:30
  • 1 209

Міністерство соціальної політики підтримало законопроєкт про запуск накопичувальних пенсій, його пропонують використовувати як основу для нової реформи

Крім того, у відомстві спільно з профільним комітетом Верховної Ради назвали головні нововведення, які чекають пенсіонерів в 2021 році. Про це йдеться на офіційному сайті Мінсоцполітики

Всього чиновники визначили п'ять напрямків:

  • збільшити прожитковий мінімум і відв'язати його від частини виплат;
  • встановити дату щорічного осучаснення пенсій (швидше за все, мова йде про березень);
  • ввести обов'язкові накопичувальні пенсії для тих, хто має право раніше виходити на заслужений відпочинок;
  • захистити інтереси вкладників в приватних пенсійних фондах;
  • ввести обов'язкові накопичувальні пенсії.

Щодо блоку питань з накопичувальної системи пенсійного забезпечення міністр соцполітики Марина Лазебна зазначила, що у Верховній Раді на розгляді перебуває проєкт Закону України «Про накопичувальне пенсійне забезпечення», № 2683 від 27.12.2019. «Мінсоцполітики повністю підтримує його ідею як основу для впровадження другого рівня і необхідність його ухвалення до кінця року з урахуванням наданих пропозицій від Мінсоцполітики, які знизять корупційні ризики, ризики монополізації, підвищать захист пенсійних накопичень, — повідомили у відомстві.

Що передбачено в законопроєкті:

Розмір внеску буде підвищуватися поетапно. У самому законопроєкті підрахували, що з 2023-го по 2030 рік платитимуть по 3% зарплати, з 2030-го — 4%, з 2040-го — 6%, а з 2050 року — 7% щомісяця.

Стартовий внесок у три відсотки — той мізер, з яким розраховувати на гідну другу виплату не варто. Але є і позитивна новина — працівник за власним бажанням має право платити більше, пропорційно має збільшувати внесок і роботодавець. Отже, в 2023-му всі обов'язково, згідно з документом, мають віддати 1% із власної кишені і ще два відсотки зарплати — роботодавець.

В результаті загальне навантаження на зарплату зросте на 3 відсоткові пункти. Наприклад, якщо зараз із 20 тисяч гривень доводиться платити 8,3 тисячі податків і внесків, то вже за кілька років ця сума складе 8,9 тисячі. Компенсувати додатковий «податок» можна, наприклад, скасувавши військовий збір в 1,5% (якщо війна на той час закінчиться).

Схожі новини