Передплата 2024 «Добрий господар»

Цього року в Україні циркулюватимуть чотири штами грипу – епідеміолог

  • 06.10.2020, 15:50
  • 712

Початок епідсезону очікується вже в середині жовтня, однак пік припаде на листопад

Цього року в період епідсезону грипу в Україні циркулюватиме чотири штами грипу. Про це розповіла головна лікарка Київського міського центру громадського здоров’я Олена Лукашевич, пише УНН.

За її словами, цього року очікується чотири штами грипу.

«Ми цього року очікуємо чотири штами, класично — це два штами грипу, А та два штами грипу В. Найбільше епідеміологи чекають ситуативно-тяжкого та взагалі проблем від грипу штамів А: А/Н1N1, він виявлений торік та типований. Також минулого року виявлений грип типу А/H3N2 у Гонконгу. Саме від них очікуються найбільші клопоти», — сказала Лукашевич.

Початок епідсезону очікується вже в середині жовтня, однак пік припаде на листопад.

«Класично найактивніший сезон грипу припадає з другої половини жовтня до орієнтовно кінця лютого початку березня. Зрозуміло, що найбільше пацієнтів, найбільше хворих, які звертаються щодо лікування і мають найбільшу симптоматику — це листопад, грудень, січень. Після осінніх канікул, коли діти повертаються в колективи із новим напливом застуди, додається ще грип, тому особливо небезпечно в листопаді й після зимових канікул», — розповіла Лукашевич.

Також вона повідомила, що зараз найоптимальніший період для вакцинації проти грипу.

«Найоптимальніший (період вакцинації від грипу — ред.), як тільки заходять вакцини. Всесвітня організація охорони здоров’я разом з епідеміологами, дослідниками визначає у якій півкулі, які штами грипу будуть циркулювати, й відповідно до цих прогнозів розробляються вакцини. Станом на сьогодні в Україні вже є тривалентна вакцина…», — розповіла Лукашевич.

Також вона додала, що рекомендують робити щеплення поки ще тепло, легка осіння погода та немає великого поширення різних респіраторних вірусних інфекцій.

Схожі новини