Передплата 2024 ВЗ

Ніяких мандрів по лабораторіях! Чіткий алгоритм для людей із підозрою на COVID-19

  • 05.10.2020, 14:55
  • 920

Сімейний лікар повинен направляти до осіб, у яких підозрюють коронавірусну хворобу мобільну бригаду, а не «відправляти у подорож лабораторіями». Якщо ж вам говорять йти здавати аналізи самостійно – варто офіційно скаржитися в Міністерство охорони здоров'я

Про це на брифінгу у понеділок 5 жовтня нагадав міністр охорони здоров'я Максим Степанов, повідомляє «Українська правда. Життя».

Алгоритм дій, якщо простежуються симптоми COVID-19:

  1. Звернення до сімейного лікаря, з яким укладений договір.
  2. Визначення клінічної картини.
  3. Виклик мобільної бригади, яка робить тест.

«Сімейний лікар не повинен відправляти вас у подорож по лабораторіях, він мусить викликати до вас мобільну бригаду», — наголосив міністр.

«У нас в країні спеціально створено мобільні бригади, які в повному обсязі фінансуються Національною службою здоров'я і з ними укладено відповідні договори. Вони мають достатньо відповідних навичок і тестів, щоби провести ці аналізи якісно», — додав Степанов.

4. За результатами тестування сімейний лікар визначає систему лікування.

5. Якщо легкі симптоми — залишаєтесь вдома, якщо ні — тоді сімейний лікар ухвалює рішення про госпіталізацію.

6. У випадку підвищення температури і утруднення дихання — телефонуєте 103 і швидка відправляє вас у лікарню, яка приймає хворих з коронавірусом.

«Якщо десь щось не діє, або вам пропонують інший алгоритм, наприклад, відправляють вас здавати тести в приватну лабораторію, телефонуйте в такому випадку на:

  • гарячі лінії департаменту охорони здоров'я або органи місцевого самоврядування;
  • гарячу лінію Міністерства охорони здоров'я.

Щоб ми передавали інформацію в підрозділи, чи в Національну службу здоров'я для реагування, тому що в нас є чітко окреслена схема дій", — підкреслив міністр охорони здоров'я.

Схожі новини