Передплата 2024 ВЗ

Електронна трудова, автопенсія та інші новації

Головне управління Пенсійного фонду України у Львівській області презентувало нові електронні сервіси

Цифровізація «наступає на п’яти» українському пенсіонерові. Але боятися її не треба. Про новації електронних послуг Пенсійного фонду України на прес-конференції розповіли заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області Галина Левицька, начальник управління інформаційних систем та електронних реєстрів ГУ ПФУ у Львівській області Наталія Лужецька та заступник начальника управління обслуговування громадян ГУ ПФУ у Львівській області Ірина Залога.

Багато пенсіонерів з пересторогою ставляться до електронної трудової книжки, яку заповзявся впрова­джувати уряд. Мовляв, маю свою стару-добру папе­рову трудову — з нею і помру. Але проблеми тут немає жодної — можна мати і паперову книжку, і виробити електронну. Переваги електронної трудової — зручний і доступний сервіс для кожної застрахованої особи, який дозволяє зберігати відомості про трудову діль­ність працівника. Паперову трудову можна загубити, тоді доведеться її відновлювати, а це марудна спра­ва. У Львівській області вже зареєстрували 6497 звер­нень щодо вироблення електронних трудових книжок. Переважно по таку послугу звертаються роботодавці.

Отримання електронної трудової книжки є пере­думовою для запровадження автоматичного призна­чення пенсій та соціальних виплат. Так звану автопен­сію можна почати оформлювати ще у молодому віці, не поспішаючи та надаючи в електронному форма­ті усі потрібні для цього документи. Після досягнен­ня громадянином пенсійного віку пенсію йому при­значать автоматично — з урахуванням всіх наявних і поданих документів. Для цього потрібно авторизу­ватися на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду за допомогою електронного цифрового ключа (цей ключ можна виробити безкоштовно у Податковій інспекції). Перевага «автопенсії» — можете контролю­вати в онлайн-форматі, як ваш роботодавець сплачує страхові внески, самостійно змоделювати розмір сво­єї майбутньої пенсії тощо.

Пенсійний калькулятор — послуга не нова, але ефективна. Орієнтований на тих, хто ще не є пенсіо­нером. Він також діє на вебпорталі електронних по­слуг Пенсійного фонду і дозволяє самостійно розра­хувати розмір майбутньої пенсії.

Схожі новини