Передплата 2024 «Добрий господар»

У МОЗі знають про «липові» довідки з результатами ПЛР-тестів

  • 25.09.2020, 13:10
  • 1 072

Але покарати шахраїв не можуть

В Україні можна легко купити липову довідку про проходження ПЛР-тесту на коронавірус. Однак контроль за підробкою документів не є компетенцією МОЗ, а правоохоронці про це мовчать.

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов на брифінгу заявив, що на ситуацію має звернути увагу Національна поліція України. За його словами, це неприпустимо та є серйозним злочином.

«У нас на ресурсах Міністерства охорони здоров'я чітко вказано лабораторії, які можуть проводити ПЛР-тести і видавати відповідні довідки. Питання розкриття цих злочинів навіть теоретично не лежить у компетенції МОЗ», — зауважив Степанов.

За інформацією в мережі, липову довідку про відсутність коронавірусної інфекції можна придбати за 200−300 гривень. Журналісти звернулись в одну з «компаній», які видають підроблені документи. Телефоном шахраї розповіли, що довідка про проходження ПЛР-тесту обійдеться в 650 гривень українською мовою і в 950 гривень англійською. Окремо доведеться сплатити за доставку поштою. Липовий документ виготовляють менш ніж за добу.

Схожі новини