Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Гроші з «антиковідного фонду» пішли зовсім не на медицину

Зокрема, на доплати працівникам Нацполіції України виділено 1 мільярд 734 млн грн

Минає пів року, як уряд України створив Фонд для боротьби з пандемією Covid-19. У суспільстві виникає закономірне запитання: куди пішли ці гроші, як вони розподілилися? Цю тему, зокрема, досліджує Statewatch — неурядова організація, яка здійснює громадський контроль за бюджетними витратами у медичній та оборонній галузях.

Та, як з’ясувалося, більша час­тина коштів з фонду пішла не на медицину, а на не пов’язані з пандемією потреби. Про це пише Олександр Гуменюк для сайту «Бук­ви». Кошти з Фонду витрачаються на такі структури, як Міністерство розвитку економіки, Міністерство соцполітики, Міністерство юстиції та Міністерство розвитку громад та територій.

Згідно з інформацією зі сайту Кабміну, станом на червень розмір фонду становив 64,7 млрд грн. Най­більшу суму — 35 мільярдів грн, ви­ділили на ремонт доріг. Головним розпорядником цих коштів є Мінінфраструктури. Станом на 22 ве­ресня з 35 млрд грн вже було вико­ристано майже 10 мільярдів, або ж 28% усієї суми.

Для системи МВС України з фон­ду виділили 2,7 млрд грн. З цих коштів працівники апарату МВС отримали доплати до зарплати на загальну суму 109 млн грн. Також отримали доплати до зарплат пра­цівники Держприкордонслужби (на 50 млн грн), Нацгвардії України (48 млн грн), працівники ДСНС (17 млн грн). Найбільшу ж суму отримали працівники Нацполіції України — за­галом 1 мільярд 734 млн грн. Ста­ном на 22 вересня у МВС вже витра­тили 94% зі всіх виділених коштів, а це 2 млрд 540 млн грн.

Державне управління справами отримало з фонду 41 млн грн. І вже встигло витратити 11 мільйонів гри­вень (26% усіх коштів) на закупівлю обладнання та засобів індивідуаль­ного захисту.

Міністерство економіки отри­мало 7,9 млрд грн, Міністерство соцполітики — близько 4 млрд грн (зокрема, на страхові виплати ме­дикам, допомогу на дітей тощо), Мі­ністерство юстиції — 23,7 млн грн (на запобігання пандемії у в’язницях), Міністерство розвитку громад та територій — 1,6 млрд грн (для капре­монту приймальних відділень в опо­рних закладах охорони здоров’я).

У Міністерстві охорони здоров’я на запит Statewatch про те, як йде процес освоєння та витрачання ко­штів з ковідного фонду, не відпові­ли. Інформацію отримали зі сайту Мінфіну: загалом МОЗ з Фонду бо­ротьби з ковід-19 було виділено 14 мільярдів 345 мільйонів гривень. Однак витрачено з цих коштів ста­ном на 22 вересня лише 3,6%, або ж 514 мільйонів гривень. Всього МОЗ отримало кошти за чотирма різни­ми програмами: закупівля апара­тів ШВЛ; забезпечення лабораторій МОЗ та закупівля засобів індивіду­ального захисту; обладнання для приймальних відділень опорних лі­карень; підвищення надбавок і до­плат медичним працівникам. З усіх цих програм кошти витратили лише на пункт «Забезпечення лаборато­рій МОЗ та закупівля засобів інди­відуального захисту». У всіх інших програмах досі нуль касових видат­ків. Зокрема попри те, що МОЗ було виділено майже 6 мільярдів гривень на підвищення надбавок і доплат медпрацівникам, станом на 22 ве­ресня з цих коштів було виділено нуль відсотків.

Нагадаємо, на сесії Львівської облради роботу уряду у частині ви­користання коштів урядового фон­ду боротьби з ковід-19 було визнано незадовільною. Голова Львівської облради Олександр Ганущин зая­вив з трибуни сесії, що за шість мі­сяців функціонування урядового «антиковідного» фонду Львівщина так і не дочекалася з нього ні грив­ні. Натомість, за інформацією Гану­щина, надійти мало 7% від загаль­ної суми фонду, тобто 4,6 мільярда грн. Львівщина намагається впора­тися з пандемією самостійно: вда­лося залучити лише 393 млн грн. (281 млн грн, якими НСЗУ профі­нансувала 64 угоди зі львівськими медзакладами, плюс касові видат­ки з обласного бюджету 112 млн грн). Це катастрофічно мало. Нічо­го не отримали на медицину з цього фонду й інші регіони країни.

Схожі новини