Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Був ласий до жінок: в архіві знайшли справу реального Джеймса Бонда

  • 23.09.2020, 19:35
  • 821

В архіві Інституту національної пам'яті Польщі знайшли документи про реального британського розвідника Джеймса Бонда. За фахом чоловік був архівістом

«Джеймс Бонд прибув до Польщі 18 лютого 1964 року. Його офіційна посада — секретар-архівіст Військового аташату посольства Великої Британії. Приїзд такого відомого агента не залишився непоміченим співробітниками 2-го Департаменту контррозвідки Міністерства внутрішніх справ ПНР.

Як наслідок, з`явилася справа оперативного нагляду під кодовою назвою «Самек», а сам Бонд перебував під постійним та пильним наглядом. У процесі спостереження шпигуни встановили, що Бонд балакучий, але дуже обережний, і цікавиться жінками.

Контактів із громадянами Польщі зафіксовано не було. У жовтні та листопаді 1964 року разом із двома працівниками аташату відвідував Білостоцьке та Ольштинське воєводства, щоб «проникнути на військові об'єкти», — пише у Facebook директор Архіву СБУ Андрій Когут.

Читайте також: Обрали актора на роль нового Бонда

Імовірно, Бонд дізнався, що за ним стежать, і дійшов висновків, що шансів отримати цінну інформацію немає. 21 січня 1965 року він покинув Польщу.

Схожі новини