Передплата 2024 «Добрий господар»

Чого очікувати від долара – прогноз економіста

  • 21.09.2020, 18:10
  • 1 356

Торік громадяни пережили зміцнення гривні на 15%, цьогоріч - її девальвацію

Протягом осені курс валют буде знаходитися у коридорі 27−29 грн/дол. Ситуація залежатиме від розгортання другої хвилі пандемії та запровадження жорсткого карантину, розповів Gazeta.ua економіст Олексій Кущ.

За його словами, сьогодні на знецінення гривні впливає бюджетний фактор.

«Макроекономічних причин, які б свідчили, що курс гривні повинен обвалитися, немає. Через кризу дійсно скоротився експорт. Водночас імпорт упав ще більше. Тобто динаміка торгового балансу стала кращою. На 10−15% скоротилися перекази від трудових мігрантів — недоотримали приблизно $ 1 мільярда. Однак негативні фактори компенсуються дешевими енергоресурсами. Плюс маємо кредитну підписку від МВФ, Світового банку, Євросоюзу. З іншого боку, під приводом програми «Велике будівництво» уряд планує «закатати в асфальт «приблизно $ 4 мільярди. З них половина суми піде на покупку імпортного бітуму, щебеню, дорожньої техніки. Гроші допоможуть пережити кризу Туреччині, Китаю, Росії, Білорусі», — пояснює Кущ.

Додає, що в Україні курс валют непрогнозований. Торік громадяни пережили зміцнення гривні на 15%, цьогоріч — її девальвацію.

«Україна уже встигла „проїсти“ гроші, які уряд забрав у держкомпаній у вигляді дивідендів, авансових податкових платежів. У березні одноразовим платежем свій прибуток перерахував Нацбанк. Зазвичай робив це за 5−6 траншів протягом року. Ще $ 2 мільярди кредиту МВФ направили на покриття дефіциту бюджету, а 70 мільярдів гривень банківської ліквідності пустили на купівлю ОВДП. Ці гроші можна було запустити в економіку у вигляді доступних кредитів. Митниця не виконує план на 20−30%, для податкової суттєво скоротили показники. Можна друкувати гроші. Але зараз це призводить до знецінення гривні. Воно традиційно відбувається у грудні, а не у вересні», — підсумував економіст.

Схожі новини