Передплата 2024 ВЗ

Носити чи ні: маски для обличчя збільшують шанси захворіти на COVID - науковці

  • 21.09.2020, 10:30
  • 21.9K

Носіння маски для обличчя знижує дозу інфекції і, отже, вірусне навантаження, що призводить до безсимптомних або легких випадків

Коронавірус 2020 поділив людство на тих, хто свідомо носить маски для обличчя в громадських місцях, і тих, хто робить це тільки для того, щоб зайти до магазину і в громадський транспорт. Але користь від масок для обличчя є. Деякі дослідники вважають, що носіння масок підвищує рівень імунізації від коронавірусу. Про це передає Главред

Медики висунули теорію про те, що носіння масок підвищує рівень імунізації від коронавірусу. Згідно з цією гіпотезою, носіння маски для обличчя фактично знижує дозу інфекції і, отже, вірусне навантаження, що призводить до безсимптомних або легких випадків.

Цей метод також відомий як варіоляція, практика навмисного зараження людей низькими дозами патогену для створення захисної імунної відповіді. Подібна методика вже давно не використовується лікарями, оскільки сучасні вакцини містять слабші і більш безпечні форми вірусу.

Більш того, експерти звернули увагу на недавній аналіз, проведений Бристольським університетом, який показав, що частка пацієнтів, які вмирають від коронавірусу у відділеннях інтенсивної терапії по всьому світу, з березня знизилася на третину. Крім того, свіжі дані свідчать про те, що навіть в легких і безсимптомних випадках провокується сильна імунна відповідь, яка підвищує імунітет у населення.

Щоправда, доктор Джуліан Танг, почесний доцент Ланкастерського університету, поділяє обережний оптимізм з приводу цієї теорії.

«Ця ідея „варіоляції“ цілком можлива, і може посилити захисні фізичні ефекти носіння масок, м'яко стимулюючи імунну систему людей. Люди будуть схильні до низьких рівнів переносного повітрям SARS-CoV-2, який може викликати імунну відповідь, але без будь-якої явної інфекції або захворювання», — сказав вчений.

Схожі новини