Передплата 2024 ВЗ

Оксана Забужко святкує ювілей: що відомо про "дослідницю українського сексу"

  • 19.09.2020, 16:55
  • 3 004

19 вересня українська письменниця, поет, публіцист, літературознавець і громадський діяч Оксана Забужко відзначає 60-річчя

Шанувальники письменницької творчості називають Оксану Забужко публічною інтелектуалкою, інформують «Факти».

Біографія Оксани Забужко вражає: першу збірку віршів вона видала у 9 років, мала досвід викладання української мови та літератури у Гарварді, здобула 14 престижних нагород, а її книги перекладено 20 мовами світу.

Про дитинство та батьків

В автобіографії Оксана Забужко розповіла, що зростала у чомусь вельми подібному до в’язниці з полегшеним режимом: з п’яти років твердо знала, що поза домом, з чужими, треба мовчати або говорити не те, що думаєш.

Дитячі вірші почала писати у п’ятирічному віці і їх охоче друкували якийсь час у періодиці (доки батька не дістало КГБ вже у Києві, а прізвище потрапило до чорного списку).

— Уже в 9 років шкварила таку… дисидентсько-патріотичну лірику, що сміливо можу сказати: своїм «шістдесятництвом» (коли п’янієш від сміливості вимовити заборонене слово) я чесно відхорувала у дитинстві.

Батьки обоє за фахом філологи-україністи, нереалізовані (обидві дисертації так і зотліли в шухляді) через заборону на здобуття вченого ступеня.

Про радянську владу

Незважаючи на антирадянський дух, яким просочені твори Оксани Забужко, ось як вона описала своє ставлення до цієї епохи.

— Якщо я завдячую радянській владі чимось добрим, то це тим, що вона вчасно поклала край моїй літературній кар’єрі на цілий «брєжнєвський період». Інакше, з моїм акторським хистом…

Я вельми швидко навчилась би, як приподоблятися дядям і тьотям з редакцій, і так би й не докопалася до власного голосу — як воно зазвичай відбувається з літературними «вундеркіндами».

Про рідне місто Луцьк

Як згадувала Оксана Забужко, у неї залишилося свідоме відчуття давньої і дуже автентично-української урбаністичної культури, пам’ять про яку «упорядкувала генетично».

Коли у 1986 році Оксана Забужко вперше виходила заміж, то немале значення мало те, що чоловік Андрій Филипович — двоюрідний небіж поета Павла Филиповича, який походить з однієї із найдавніших українських шляхетських родин.

— Це не примхи схибнутої на генеалогії інтелектуалки — радше потреба відбудувати свою культурну тотожність, до невпізнанності понівечену імперською ідеологією, протест, дарма, що наївний, проти сучасного жалюгідного становища українців, окраденої з власної історії.

Про студентські роки

Оксана Забужко навчалася на філософському факультету КНУ ім. Тараса Шевченка.

— Найпохмуріший період соціальної диференціації, роздвоєння на «себе для світу» і «себе для себе».

Про походження

Із переказів родини письменниці, правдиве родове прізвище Забузькі — з тих Забузьких, один із яких, за часів Хмельницького польовий начальник, у 1649 році перейшов на польський бік і навіть дістав був за короткий час від короля гетьманську булаву.

Оксана Забужко писала, що у тій родині взагалі повсякчас нуртували темні пристрасті й амбіції. Ще у XVIII столітті котрийсь прямий предок був поставлений перед судом за чаклунство.

Прадід підпалив комусь маєток і змушений був переховуватися. Дід у 1918 році втік з-під батьківської стріхи добровольцем УГА.

— Щодо жінок, то всі були якісь відьмуваті. Але далі четвертого коліна материнського родоводу не знаю.

***

Мої предки були не вбогі
На пісні та свячені ножі —
З моїх предків, хвалити Бога,
Заволоком ніхто не служив!

Ох і моцна була порода —
Соловки, Магадан, Колима,
Мої предки були народом,
Тим народом, якого нема.

Про «Польові дослідження українського сексу»

Після виходу у 1996 році книги Оксани Забужко «Польові дослідження українського сексу» письменниця зіткнулася із бурхливими та часто суперечливими реакціями.

— Ця книга навчила мене зневажати славу як чисто деструктивний чинник для всякої, живою душею людини.

Критики оцінили Польові дослідження українського сексу як перший феміністичний роман новітньої української літератури.

Видавництво «День» про книгу: «Важливіша за цю бомбу — тільки атомна».

Схожі новини