Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Нові старі обличчя: поплічники Януковича захоплюють Нацбанк

  • 19.09.2020, 11:55
  • 867

Уже пів року нові обличчя невпинно замінюють на міцних господарників. Поточний тиждень не став винятком – парламент призначив нового-старого члена Наглядової ради НБУ Василя Горбаля

Чому репутація нового члена Наглядової ради НБУ викликає сумніви — читайте у матеріалі журналістів 24 каналу.

Горбаль має досвід не лише в управлінні банком, але й у доведенні до банкрутства. У 2009 році «Укргазбанк» — керівником і співвласником якого був Горбаль — націоналізувала держава. Горбаль стверджував, що міг врятувати фінустанову, але уряд Юлії Тимошенко змусив його продати акції банку державі.

Цікаво. Акції банку сам Горбаль отримав у подарунок від так званого «завгоспа Кучми» — Ігоря Бакая. Після Помаранчевої революції Бакай втік до Москви. А Горбаль подався до Януковича.

Пропозиції увімкнути «друкарський станок»

Наглядова Рада НБУ не має прямого впливу на діяльність Нацбанку. Втім, члени ради здатні публічно піддавати сумніву політику НБУ і псувати імідж керівництву.

Подібний конфлікт мав місце між головою Наглядової Ради Богданом Данилишиним та екскерівником НБУ Яковом Смолієм у минулі роки. Данилишин критикував Смолія і рекомендував Нацбанку менше опікуватися стримуванням інфляції і більше вливати грошей в економіку, у вигляді дотацій бізнесу.

«Сказати, що НБУ незалежний і будь-яка критика неможлива, напевно, складно. Тим більше, коли отримання цінової стабільності — це основне завдання національного банку, до чого НБУ постійно апелює. Але при цьому теза про необхідність розвитку економіки нікуди не дівається», — сказав член Наглядової Ради НБУ Василь Горбаль.

Тобто член Наглядової ради стверджує, що Нацбанк не може бути незалежною установою. І що НБУ повинен відпустити інфляцію, якщо вже Кабінет міністрів не бачить іншого способу вивести економіку із коронакризи, окрім як увімкнути друкарський станок, девальвувати гривню та розігнати ціни.

«І погляди Горбаля на макроекономіку ближчі до поглядів Данилишина і членів НР НБУ, ніж до поглядів топменеджменту правління Національного банку. Це призначення вписується в концепцію дій поточної влади», — вважає головний редактор інформаційного порталу «Фінклуб» В'ячеслав Садовничий.

Читайте також: Хроніки реваншу. Адвокат Януковича може стати заступником глави ДБР і займатиметься розслідуваннями справ Майдану, — ЗМІ

Найгірше, що погляди Горбаля і більшості членів наглядової ради тепер не суперечать і поглядам нового голови НБУ Кирила Шевченка. Тож не виключено, що правління Нацбанку під тиском уряду невдовзі може почати наповнювати бюджет грошима, адже дірку у 270 мільярдів гривень уряду зовнішніми позиками перекрити важко. А з людьми часів Януковича почне повертатись й руйнівна економічна політика тих часів.

Схожі новини