Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Тисячі китайців підхопили бактеріальну інфекцію через витік із лабораторії

  • 18.09.2020, 09:35
  • 734

У Китаї у кількох тисяч людей підтвердили бактеріальне захворювання бруцельоз після витоку з біофармацевтичного заводу в місті Ланьчжоу минулого року

Про це повідомляє CNN з посиланням на заяву місцевої влади.

На бруцельоз, який найчастіше передається людині від тварин, захворіли 3245 осіб. У 1401 людини попередній тест показав наявність бактерій. Про смертельні випадки не повідомляється, загалом були протестовані 21 847 осіб.

Про спалах бруцельозу стало відомо ще в листопаді 2019 року, за кілька місяців після витоку. До кінця грудня в Інституті ветеринарних досліджень Ланьчжоу, де вперше виник спалах, вже хворіла 181 людина. У січні цього року влада Китаю відкликала ліцензію заводу на розробку вакцини. У лютому завод приніс публічні вибачення і заявив, що вісім причетних до інциденту співробітників «суворо покарані».

Читайте також: Бубонна чума в Китаї: ВООЗ оцінила небезпеку розповсюдження

Бруцельоз — бактеріальне захворювання, яке може викликати лихоманку, біль голови і біль у м’язах, втому. Деякі симптоми після одужання можуть стати хронічними. Смертність від хвороби — близько 3%, щороку в світі фіксують близько 500 тисяч випадків.

Хвороба вкрай рідко передається від людини до людини — найчастіше на бруцельоз хворіють, вживши їжу з бактеріями або вдихнувши їх (що, імовірно, сталося в Ланьчжоу). За даними міської комісії з охорони здоров’я, хвороба поширилася після витоку з місцевого фармацевтичного заводу в липні-серпні минулого року — там намагалися створити вакцину від бруцельозу. За даними CNN, у дезінфікуючих засобів, які використовували на заводі, скінчився термін придатності, через що під час досліджень знищили не всі бактерії.

Ця хвороба добре відома в Китаї, але зазвичай вона вражає лише людей, які тісно контактують з худобою — наприклад, ветеринарів або працівників бойні.

Схожі новини