Передплата 2024 «Добрий господар»

Процес «кошмарення»: Рябошапка про відкриття нових кримінальних справ проти Порошенка

  • 15.09.2020, 20:02
  • 1 101

Наприкінці минулого тижня стало відомо, що проти п’ятого президента України Петра Порошенка відкрили 15 нових кримінальних справ. На думку захисників ексглави держави, всі вони сфабриковані

Радіо НВ опублікувало коментар колишнього керівника Офісу генерального прокурора Руслана Рябошапку щодо спроб кримінального переслідування Порошенка.

— Як особисто ви оцінюєте відкриття справ проти будь-яких політиків: як можливість розібратися в ситуації і покарати винних чи в якості певного тиску на ту чи іншу політичну фігуру?

— У будь-якому разі, коли у органів слідства чи прокуратури є підозра, що особа вчинила злочин, необхідно відкривати провадження і з’ясовувати всі обставини, незалежно від того, чи є ця особа політиком, народним депутатом, міністром чи чиновником. Як би там не було, органи кримінальної юстиції мають в цій ситуації розібратися.

— Добре, а як щодо фрази голови Офісу генпрокурора Ірини Венедіктової про те, що проти експрезидента Петра Порошенка відкриваються справи, а він їх використовує задля піару? Це справді якось заважає ходу розслідувань?

— Я би відповів Ірині Валентинівні так: якщо вона розуміє, що Петро Порошенко використовує ці кримінальні провадження [у власних цілях], то їх необхідно було би завершувати і передавати до суду. Тоді би він не використовував їх як піар. Але таке враження, що [Венедіктову] більше цікавить процес, грубо кажучи, «кошмарення» політиків чи чиновників, аніж сам результат. Відповідно, цей процес і викликає таку реакцію.

А особа, яка захищається, завжди використовує таке медійне супроводження кримінальних проваджень як своєрідний захист, оскільки завдяки цьому є можливість медійно представити, що на людину тиснуть і докази для переслідування відсутні. У них це досить добре виходить, тому що це переслідування виглядає недостатньо обґрунтованим, далеко не переконливим.

— Те, що на посаді генпрокурора ви відмовлялися підписувати підозри Петрові Порошенку, вважають однією з причин вашого звільнення. Ви справді бачите продовження цієї історії?

— Та справа, в межах якої я відмовився підписувати підозру, була закрита тією ж генеральною прокуроркою, яка сьогодні перебуває на посаді. Тобто час показав мою правоту в цій ситуації, хоча керівник фракції Слуги народу публічно ставив мені в провину те, що я не захотів підписувати цю підозру.

— За словами самого Порошенка, ще на початку липня проти нього розслідували 24 кримінальні провадження, а до вересня додалося ще 15, як зазначив його адвокат. Наші слухачі говорили про політичне сміття, бруд, — як ви можете прокоментувати такі слова?

— Чесно кажучи, я з цим згоден, тому що така шалена кількість кримінальних проваджень не виглядає обґрунтованою, а більше схожа на необхідність створення переслідування і зацікавленість у цьому процесі, а не в результаті. Я думаю, що жодне з цих проваджень не завершиться результатом.

— З погляду права, де ви бачите той водорозділ, коли: а) треба за законом відкривати провадження; але б) ти бачиш, що ці провадження не мають жодної перспективи. Так, щоби і суспільство розуміло, що справедливість існує, і щоби не було справді «сміттєвих справ»?

— Кримінальний Процесуальний Кодекс вимагає, що в будь-якому разі кримінальне провадження має бути відкрите, але не потрібно багато часу для того, щоби з’ясувати, грубо кажучи, у «сміттєвій справі» те, що там немає доказів вини тієї чи іншої особи. Тобто провадження мають відкриватися, швидко проводитися досудове розслідування, і справи повинні закриватися або передаватися до суду. Якщо такі «сміттєві справи» впродовж року, умовно кажучи, бовтаються і немає жодного результату, то це однозначно свідчить про те, що є зацікавленість у процесі, а не в результаті.

Схожі новини