Передплата 2024 «Добрий господар»

"Справжня смертність від коронавірусу в РФ у рази вища за офіційну", - Reuters

  • 15.09.2020, 19:15
  • 704

Надлишкова смертність в Російській Федерації, зареєстрована в державній статистиці з травня по липень 2020 року, більш ніж в три рази перевищує офіційні дані про смертність від COVID-19

Ця різниця ставить під сумнів коректність підрахунку смертей від вірусу в країні, повідомляє Reuters.

За світовою статистикою, Росія посідає четверте місце за кількістю випадків коронавірусу, однак при цьому показники смертності відносно низькі.

У Росії стверджують, що причина смерті визначається більш точно, ніж в інших країнах. За офіційною інформацією, у померлих від коронавірусу причина смерті полягає в інших захворюваннях, які були до зараження.

За даними Оперативного штабу із запобігання завезення і розповсюдження коронавірусу смертність від захворювання в Росії значно нижче, ніж у низці інших країн.

Проте дані Росстата за 4 вересня говорять про те, що на піку спалаху пандемії в травні-липні було зафіксовано 50,8 тисячі надлишкових смертей. Це більш ніж в три рази перевищує офіційні дані, за якими від нового вірусу в цей час померли 15,9 тисячі осіб.

Читайте також: Neue Zürcher Zeitung: Кремль втратив контроль над поширенням коронавірусу у Росії

За словами демографа Олексія Ракша, який працював в Росстату до літа 2020 року, стрибок смертності ілюструє реальну смертність від COVID-19, в той час, як влада повідомляє лише про частину цих смертей. На його переконання, смертність в Росії не відрізняється від світової.

Кремль не коментує причини розбіжностей між статистикою і офіційним підрахунком померлих від інфекції.

Якщо факт заниження смертності від коронавірусу буде підтверджений, Росія переміститься по цьому показнику з дванадцятого на п'яте місце у світі.

Схожі новини