Передплата 2024 «Добра кухня»

Україна може втратити своє "Мертве море": екологи забили на сполох

  • 14.09.2020, 17:15
  • 962

В Одеській області висихає Куяльницький лиман із цілющими грязями

Як повідомляє ТСН, лиман міліє просто щогодини. Сіль, яка лишається після випаровування води, спочатку знищує лікувальну грязь, а поширившись вітром на родючі поля, починає вбивати плодючі чорноземи.

«Села навколо лиману гинуть. Коли вітер дує з боку лиману і підіймається пил, сольова буря, то земля змінює свою родючість, навіть за поливання в домашніх умовах усе висихає», — йдеться в сюжеті.

Лиман існує завдяки прісній воді з річок. Основна артерія — це ріка Великий Куяльник, яка вмирає, і не без допомоги людей.

«Добування піску призвело до зменшення водних ресурсів річки і лиману. Таких кар'єрів — десятки. А ще ставки та дамби», — наголошують журналісти.

За два роки Куяльницький лиман зменшився утричі. Нині його глибина становить десь 30 сантиметрів, хоча ще два роки тому вона сягала метра.

Читайте також: Фатальні зміни: кліматологи пророкують Україні посухи, урагани та пилові бурі

Битва за лиман активно розпочалася кілька років тому. Щоб терміново рятувати водойму, прорили канал із моря. Замість прісної води в Куяльницький лиман почали заливати морську. Проте качати далі солону морську воду — небезпечно, бо солоність зростає.

«У Мертвому морі солі приблизно 250 грамів на літр. Скільки ж у Куяльнику, в якому солі має бути в рази менше», — зазначається в сюжеті.

Нещодавно чиновники запропонували ще один екстрений вихід — закачати у лиман водопровідну воду. На це потрібно 500 мільйонів гривень. Однак екологи не знають, як на води лиману вплине хлор, що міститься у водопроводі.

Схожі новини