Передплата 2024 «Добрий господар»

На Львівщині вшанували пам'ять примусово виселених українців з території Закерзоння

  • 13.09.2020, 15:30
  • 1 109

Скорботні заходи відбулись у с. Сокільники

У неділю, 13 вересня, відбулись заходи з нагоди Дня вшанування пам’яті примусового виселення автохтонних українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944−1951 роках, про це пише пресслужба ЛОДА.

Скорботні заходи відбулись у с. Сокільники. Присутні представники влади та громадськості, Об’єднання товариств депортованих українців «Закерзоння» та усі небайдужі поклали квіти до пам’ятника «Без вини покараним» та запалили лампадки. Також відбувся молебень та пам'ятне віче.

Читайте також: Сьогодні день пам’яті примусового виселення українців у 1944−1951 роках

«Угода між Українською РСР та, так званим, Польським Комітетом Національного Визволення стала підставою для початку масових депортацій українців у 1944−1951 рр. з українських етнічних земель — Лемківщини, Західної Бойківщини, Надсяння, Холмщини, Підляшшя. Це було вигнання. Етнічні чистки супроводжувалися політичними репресіями, масовим терором, спаленням багатьох українських сіл та жорстокими вбивствами безневинних, — сказав під час урочистостей голова Об'єднання товариств депортованих українців „Закерзоння“ Володимир Середа. — Сподіваюсь, що спільними зусиллями ми досягнемо того, що на найвищому законодавчому рівні ця трагічна сторінка нашої історії отримає об’єктивну політичну і правову оцінку як депортація за етнічною ознакою».

Схожі новини