Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

"Червоній руті"  —  50 років: цікаві факти про легендарну пісню

  • 13.09.2020, 20:10
  • 4 173

Композицію вважають однією із всесвітньо відомих українських пісень

13 вересня 1970 року вперше Чернівецька телестудія транслювала перед багатотисячним натовпом на всю Україну композиції «Червону руту» і «Водограй». На честь ювілею OBOZREVATEL зібрав цікаві факти про легендарну пісню 70-х років.

Композиція «Червона рута» — одна з всесвітньо відомих українських пісень, автором якої став Володимир Івасюк.

Саме ця композиція стала справжнім хітом серед інших пісень Івасюка. Свою безсмертну пісню автор написав під час навчання в Чернівецькому медичному університеті.

Щоб виконати жіночу партію у «Червоній руті», Івасюку довелося запросити вчительку музичної школи № 1 Олену Кузнєцову, оскільки всі роз'їхалися на канікули і не було кому запропонувати цю роль. Разом з нею Івасюк протягом двох тижнів давав життя новій пісні.

Перше публічне виконання пісні «Червона рута» відбулося на сцені Чернівецької філармонії в жовтні 1970 року під час творчого звіту обласної спілки композиторів. Пісню виконав Вижницький ансамбль «Смерічка» Левка Дутковського (солісти Василь Зінкевич і Назарій Яремчук).

Через деякий час композицію вперше записують у виконанні колективу Льва Тарасович.

Практично через рік в серпні був знятий культовий музичний фільм «Червона рута», в якому солісти ансамблю та викладач культосвітнього училища Софія Ротару зіграли головні ролі.

У 1971 році «Червона рута» увійшла до двадцятки переможниць першої радянської «Пісні року», що визначаються за листами слухачів і глядачів. На сцені «Останкіно» композицію виконали Назарій Яремчук, Василь Зінкевич і Володимир Івасюк.

Схожі новини