Передплата 2024 «Добрий господар»

Криваве 11 вересня: історія найбільшого теракту у світі (фото та відео)

  • 11.09.2020, 13:15
  • 2 212

11 вересня 2001 року терористи-смертники спрямували чотири захоплені пасажирські літаки із заручниками у дві вежі торгового центру в Нью-Йорку

УНІАН розповідає хронологію трагедії.

Що передувало

Вранці 11 вересня 19 терористів, озброєних холодною зброєю, перцевими балончиками й вибуховими пристроями-муляжами, майже одночасно захопили чотири літаки найбільших американських авіаперевізників із пасажирами на борту. Усі лайнери прямували до Каліфорнії.

На деяких літаках між терористами та екіпажем сталися сутички, унаслідок яких загинули щонайменше кілька бортпровідників, один пасажир і пілот. На одному з літаків команда й пасажири намагалися повернути контроль над лайнером, коли дізналися про долю інших захоплених суден, які скерували на торговий центр. Однак зловмисники не дозволили це зробити і направили літак у землю, що призвело до падіння. Таким чином, екіпаж та пасажири ціною своїх житів вберегли Капітолій від участі веж-близнюків.

У ті ж години всі авіарейси скасували, а літаки, які прямували до США, перенаправляли у Канаду.

Як падали вежі-близнюки

Усередині приміщень одразу спалахнула пожежа. Температура плавлення зруйнувала навіть сталеві конструкції, й дві споруди висотою 110 метрів на очах у камер та випадкових свідків почали падати, руйнуючи навколо себе десятки будівель, зокрема хмарочос 7-го торгового центру.

Секунди після моменту, коли захоплений терористами лайнер врізався в південну вежу ВТЦ
Секунди після моменту, коли захоплений терористами лайнер врізався в південну вежу ВТЦ

Люди, які зненацька опинилися в епіцентрі обвалу, благали з вікон про допомогу, відчайдухи просто стрибали вниз.

Проте більшість загинули під уламками. З-під веж ще довго діставали тіла загиблих, місцева влада сформувала списки зниклих, які щохвилини поповнювалися новими іменами. Трагедія тривала лише годину і 42 хвилини, та її запам’ятав весь світ.

Що сталось потім

Теракт 11 вересня завдав серйозної шкоди не лише моральному здоров’ю американців, а й економіці. Після події на певний час довелося закрити Вол-Стріт, а повітряний простір з Канадою перекрили до 13 вересня.

Після трагедії 11 вересня влада та громадськість одразу подалися на пошуки винуватців. Проте тривали вони недовго: з’ясували, що смертників направила терористична група «Аль-Каїда». Невдовзі президент США Джордж Буш-молодший оголосив війну з тероризмом — американці вторглися в Афганістан, щоб змістити талібів, які переховували «Аль-Каїду».

Провину за 11 вересня угрупування з його лідером Усамом бен Ладеном взяло тільки у 2004 році. Терористи пояснювали свої дії військовою присутністю Сполучених Штатів у Саудівській Аравії, а також санкції проти Іраку. Усама бен Ладен був убитий американськими спецпризначенцями у травні 2011 року.

Щороку американці вшановують пам’ять жертв найбільшого теракту у світі біля реконструйованого One World Trade Center.

Схожі новини