Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Львівські хірурги успішно провели надскладну операцію

  • 10.09.2020, 15:35
  • 1 658

Першого вересня у відділенні судинної хірургії Львівської обласної клінічної лікарні успішно прооперували киянина, у якого діагностували дві рідкісні патології. Такі захворювання фіксують всього один-два випадки на мільйон

Оперувати пацієнта у столиці не ризикнули, повідомляє Zaxid.net.

Віталію 42 роки. Під час планового обстеження в одній із київських клінік у нього на шиї виявили хемодектому, пухлину, що виникла внаслідок генетичної мутації. При чому, пухлини була і справа, і зліва. Пухлину, що була справа, чоловікові видалили у Києві. А ось ту, що була зліва, оперувати відмовилася, порадили не рухати, бо поруч була ще одна, судинна пухлина, що утворилася навколо сонних артерій.

«В обласній київській лікарні судинний хірург, до якого я ходив на консультацію, порадив їхати до Львова, в обласну лікарню, до професора [Ігоря] Кобзи. Його телефона не дав, але ми швидко його знайшли і наприкінці січня я вже був у Львові. Домовилися, що оперувати будуть 30 березня. Але прийшов коронавірус, карантин і операцію довелося відкласти», — розповів Віталій.

Наприкінці серпня Віталій ще раз приїхав до Львова. Під час обстеження пухлин лікарі побачили, що вони збільшуються у розмірах, є загроза крововиливу, тому почали терміново готувати пацієнта до операції.

Хемодектома, як пояснив судинний хірург, професор Ігор Кобза, це пухлина, що розвивається з нервового вузла і виникає внаслідок генетичної мутації. Проявляється, як правило, після 30 років.

«Це захворювання дуже часто буває сімейне. У нас вже було кілька таких випадків. І ми навіть робили генетичний аналіз у Німеччині і довели, що в хворих, які мали таку пухлину, була мутація генів. До речі, у сестри Віталія також була хемодектома і ми її також вже прооперували», — каже професор Ігор Кобза.

З Віталієм ситуація була набагато складніша. У нього, окрім хемодектоми великих розмірів, була ще одна рідкісна вроджена патологія — артеріовенозна мальформація. Іншими словами, величезне розширення вен, які були сполучені з артеріями, і які у будь-який момент могли розірватися. За словами лікаря, навколо сонних артерій утворилася ще одна судинна пухлина.

Спершу планували ці дві патології забирати у два етапи. Утім, Віталію пощастило, бо двох надскладних рідкісних захворювань він позбувся за одне оперативне втручання.

Операція тривала майже п’ять годин. До операційної бригади, окрім професора Ігоря Кобзи, увійшли судинні хірурги Тарас Кобза, Юлія Мота і анестезіолог Роман Михальчук, анестезистка Ольга Ганас та операційна сестра Ольга Копитко.

Читайте також: Львівські медики видалили жінці восьмикілограмову пухлину

Ризик виникнення кровотечі під час операції був дуже великий. Вени у проблемній ділянці були настільки розтягнуті, що могли тріснути від найменшого дотику. На щастя, обійшлося без ускладнень.

«Почуваюся нормально. Сьогодні у мене тиск 140/95. А до того тиск стрибав. Був навіть 215/135. Замучив медсестер, які щопівгодини бігали, міряли тиск і щось кололи. Завтра за мною приїдуть кум і друг і я їду додому», — повідомив 9 вересня Віталій.

І додав, що хотів би до Львова приїжджати лише на екскурсію і на львівську каву.

Схожі новини