Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Диво-торт здобув Гран-прі у Бремені

Солодка лялька-мотанка працівниці лікарні із Заліщиків вразила німецьке журі онлайн-конкурсу талантів

На домашню адресу 25-річної опе­раторки відділу кадрів Заліщицької райлікарні Юлії Воробель прийшов об’ємний пакунок із німецького міста Бремена. А у посилці — іменні дипло­ми і статуетка Гран-прі за перемогу у міжнародному фестивалі талантів EuroStar-2020. Так високо прискіпли­ве журі оцінило випечений українкою та її чоловіком Русланом 14-кілогра­мовий «скульптурний» торт — фігурку ляльки-мотанки у національному строї. На його приготування молода господиня витратила пів доби!

Юлія за фахом — еконо­міст, але більше відо­ма на весь район як су­перкондитер. Пече краянам торти до різних святкових по­дій: на весілля, дні народження, Перше причастя дітей і на похо­ди «першачків» до школи. Зараз перебуває у декретній відпустці з догляду за донечкою Златою. Її у цій сім’ї ще називають Зла­тою Шоколадівною — бо дуже любить торти і разом з мамою бере активну участь у їх приго­туванні.

Свою нову роботу Юлія ви­рішила показати на європей­ському конкурсі талантів. Че­рез комп’ютер подала заявку, готувалася їхати у Бремен. Але у зв’язку з коронавірусом орга­нізатори вирішили проводити цей фестиваль у режимі онлайн. Хтось на камеру співав, танцю­вав, а вони через відео готува­ли свій торт. У конкурсі куліна­рів-кондитерів його оцінювали у категорії «декоративно-при­кладне мистецтво» як їстівну скульптуру.

У розмові з автором цих ряд­ків майстриня розповіла:

— Тематику своєї роботи я дов­го обговорювала з чоловіком. Вирішили представити на суд журі солодку ляльку-мотанку — цей український символ, тотем. Торт подала у вигляді фігури жін­ки, яка зводить руки до неба і мо­литься за те, щоб не було війни, хвороб, молиться за добро. Ми хотіли, щоб навіть начинка цього торта символізувала щось наше, національне. Перед конкурсом переглянули багато літерату­ри, зокрема старослов’янської. Знайшли цікавий давній рецепт українського весільного «пляц­ка». Складники трохи адаптували до наших можливостей і спекли ось такий симпатичний тортик, який бачите на фото. Основу його склали білі ванільні коржі, пе­ремащені вершково-вишневим кремом, який виварювали на ви­шнях. На ці коржі виклали вишні, мак і горіхи…

Незвичний торт українки мав висоту 64 см і важив 14 кг. Щоб його зготувати, майстрині зна­добилося пів кіло борошна і стільки ж маку, шість десятків яєць, кілограм вишень, три кіло цукру і чотири кіло цукрової пу­дри.

Після перемоги на міжнарод­ному конкурсі замовники обри­вають телефон заліщицького кондитера. Смакувати її торта­ми стало дуже престижно.

Схожі новини