Передплата 2024 «Добра кухня»

Вакцину від коронавірусу доручили розробляти львівським вченим

  • 10.09.2020, 12:15
  • 787

Науковці виграли грант, у межах якого на розробку вакцини виділять 10 млн грн, а ще понад 5 млн грн – на розробку нового антибіотика

Директор Інституту біології клітини НАН України Андрій Сибірний та його заступник Костянтин Дмитрук виграли виграли грант на створення антибіотика нового покоління, розробку вакцини від коронавірусу, а також на розробку нових біоаналітичних продуктів на основі штучних ферментів та наноматеріалів. Науковці подали свої проєкти на конкурс Національного фонду досліджень України і 8 вересня дізналися про перемогу, повідомляє ТСН.

Як повідомили в ЛОДА, Костянтин Дмитрук отримає 5,1 мільйона гривень на розробку нового антибіотика, Андрій Сибірний — 10 мільйонів гривень на розробку вакцини проти нового коронавірусу SARS-CoV-2.

«У світі вже кілька країн працюють над створенням вакцини від Covid-19. Існує так званий феномен антитілозалежного посилення інфекції, що полягає в посиленні інфекційного процесу у присутності антитіл, специфічних до білка „корони“ SARS-CoV-2. Ми врахували цей досвід у своїй роботі і для отримання антитіл маємо намір використовувати різні частини білка „корони“ для уникнення зазначеного феномену. Напрацьовувати фрагменти вірусних білків будемо на дріжджах, адже це швидше і дешевше, ніж на тваринних клітинах», — зазначив доктор біологічних наук Андрій Сибірний.

Андрій Сибірний
Андрій Сибірний

Костянтин Дмитрук натомість шукатиме нові антибіотики.

«У контексті боротьби із коронавірусом важливим питанням також є застосування антибіотиків, адже відомо, що при підозрі на COVID-19 призначають кілька типів антибіотиків, аби запобігти розвитку супутніх бактеріальних інфекцій. Не зважаючи на успіхи у використанні антибіотиків, при їх тривалому застосуванні бактерії знаходять механізми захисту, набуваючи резистентності. Відбувається постійна „гонка озброєнь“ між бактеріями та протимікробними препаратами, у якій люди мають бути на крок попереду», — пояснив Костянтин Дмитрук.

Читайте також: У Міській дитячій лікарні Львова виконали дві унікальні нейрохірургічні операції дітям

Костянтин Дмитрук
Костянтин Дмитрук

Нагадаємо, раніше група науковців Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького провела та опублікувала дослідження, яке доводить існування перехресного імунітету для нового коронавірусу SARS-CoV-2, що призвів до пандемії у 2020 році. Результати досліджень показали, що антитіла до одного коронавірусу певною мірою розпізнають й інші види коронавірусу.

Схожі новини