Передплата 2024 ВЗ

"На нас тисне ЄС": Сербія не братиме участь у військових навчаннях з росіянами

  • 10.09.2020, 12:55
  • 751

Уряд Сербії на засіданні в середу вирішив призупинити всі військові навчання і заходи з міжнародними партнерами на наступні пів року

Про рішення оголосив міністр оборони Александр Вулін, повідомляє РТС.

«У цей період ми не будемо брати участь в будь-яких навчаннях або військових діях з НАТО, ОДКБ, Росією, США, Китаєм, ЄС, Сходом чи Заходом», — сказав Вулін.

Він додав, що участь Сербії в миротворчих операціях буде спеціально розглянута і в разі необхідності призупинена.

Вулін пояснив, що Сербія перебуває під «жахливим і невиправданим» тиском з боку ЄС, який не ґрунтується на рішеннях Белграда, а є «результатом істерії».

«Нас просять відмовитися від запланованих військових навчань з Білоруссю ціною відмови від нашого європейського майбутнього і ціною ще більшого тиску на нашу політику, а також на наших людей в Косово, Метохії і Республіці Сербській», — сказав Вулін.

Міністр оборони підкреслив, що Сербія є військово-нейтральною країною.

«Щоб зберегти позицію військового нейтралітету й уникнути або принаймні пом'якшити наслідки активізації нападів на країну, нашу політику й економіку, уряд вирішив призупинити всі військові навчання і всі заходи з усіма партнерами на наступні шість місяців». — сказав Вулін.

Читайте також: Ще одна країна відмовилася від участі у військових навчаннях «Кавказ-2020»

Він зазначив, що процес оснащення і посилення сербської армії не буде зупинений, а навпаки — проводитиметься наполегливіше, ніж будь-коли раніше.

«Це єдиний спосіб зберегти військовий нейтралітет, і це болюче рішення зобов'язує нас покладатися тільки на себе і свої сили», — сказав Вулін.

У середині вересня в Білорусі заплановані антитерористичні тактичні навчання «Слов'янське братство — 2020» за участю сербських і російських військових.

Навчання «Слов'янське братство» проходять щорічно на територіях країн-учасниць. Минулого року маневри проходили в Сербії.

Схожі новини