Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Поки не заплатиш за комуналку — за кордон не випустять!

Із боржників хочуть стягувати пів зарплати. І навіть можуть заборонити їм сідати за кермо

На початку минулої зими президент Зеленський обіцяв знизити тарифи на комуналку вдвічі, мовляв, уже навіть механізм придумали. Комуналка не подешевшала (за винятком ціни на газ, яка тепер змінюється щомісяця), натомість у «зеленій» команді придумали механізм вибивання боргів за компослуги.

Комітет соцполітики ВРУ погодив законопроєкт «Про внесення змін до де­яких законів України щодо вдо­сконалення порядку погашен­ня заборгованості споживачів з оплати за житлово-комуналь­ні послуги». Тож закон, який пе­редбачає штрафи, заборону на виїзд за кордон і списання по пів зарплати щомісяця, можуть прийняти уже на найближчому засіданні парламенту.

У спокійні часи закон про вибивання боргів, можливо, сприймався би не так негатив­но. Але ж не у час карантину, коли лише за офіційною статис­тикою майже пів мільйона укра­їнців втратили роботу! А ті, хто ще має де працювати, не за­вжди отримують зарплату. За даними Держстату, на 1 серп­ня заборгованість з виплати за­робітної плати працівникам еко­номічно активних підприємств становила 2,18 мільярда гри­вень. Це на 12,2% більше, ніж було станом на 1 липня. Тобто значна частина людей не має чим платити «за хату».

Насправді примусові стяг­нення боргів, аж до конфіскації майна, були й досі. Але засто­совувались вони у крайніх ви­падках. До того ж, якщо досі за постановою суду з боржника могли стягувати щомісяця 20% зарплати (до повного погашен­ня заборгованості), то «слуги народу» пропонують підняти цю планку до 50%. Якщо особа не сплачує за комуналку тривалий час, то, окрім самого боргу, до­ведеться платити ще й чималий штраф. Наприклад, за борги, яким понад рік, — 20% від суми, два роки — 30%, три роки — 50%.

Законопроєктом пропонують внести зміни до Закону «Про ви­конавче провадження», прирів­нявши боржників за комунал­ку до боржників за аліментами. Відтак, якщо особа не сплачує за комунальні послуги чотири місяці та більше, її очікує забо­рона на виїзд за кордон. Дер­жавний виконавець зможе та­кож виносити постанову про заборону на керування тран­спортним засобом — до повного погашення заборгованості

Схожі новини