Передплата 2024 «Добра кухня»

Маяк посеред поля: незвичайна історія туристичної перлини Херсонщини

  • 06.09.2020, 19:55
  • 1 571

Майже на межі Херсонської та Миколаївської областей посеред південного степу стоїть маяк. Дивує його розташування - навкруги лише поля. Подібних споруд в Україні немає

Якщо піднятись на маяк, то можна побачити лиман. Проте туристам зробити це неможливо. Маяком можна милуватись тільки з землі, інформує BBC.

Хабловський задній маяк — це частина комплексу з трьох дороговказів. Ще є середній та передній маяки. Названі вони на честь хазяїна хутора, колись розташованого неподалік.

Маяк, збудований двічі

Історія Хабловського заднього маяка розпочалась у 1866 році. Про це розповідає фахівчиня екскурсійного супроводу Наталя Шальнова. Дніпро-Бузький лиман — мілководний. Тож для того, аби судноплавство було безпечним, у лимані зробили канал та відбудували цілу мережу маяків. Саме вони в сукупності і показували шлях морякам.

Хабловський задній — її частина. «Якщо йти від моря вверх, ми побачимо спочатку маяк в Дніпро-Бузькому лимані, потім маяк на території Миколаївської області, Хабловський передній, і наш, Хабловський задній. Далі „шуховський“ маяк 35 метрів заввишки і наступний „шуховський“, 65 метрів, найвищий», — розповідає пані Наталя.

Фото: Єлизавета Жарких
Фото: Єлизавета Жарких

Напрямок руху по кожному відрізку каналу показує пара маяків. Розташовані один вище, другий нижче, вони мають для мореплавців зійтися в одну лінію, якщо розходяться — курс треба коригувати.

Під час Другої світової Хабловський задній маяк спалили. У 1952 році його відновили на тому ж місці і на тому ж фундаменті.

Цей маяк не перебуває на державному обліку в Херсонській обласній інспекції з охорони пам'яток історії та культури. Про це розповів старший науковий співробітник інспекції Олександр Волошин. Проте об'єкт є потенційно цікавим. На обліку вже перебувають чотири маяки: Генічеський, Джарилгацький та два Станіславо-Аджигольскі. Хабловський задній потенційно може стати п'ятим.

Туристичний об'єкт без інфраструктури

Водій Юрій Сергєєв розповів про те, як доїхати до Хабловського заднього маяка. З Херсона треба вирушити у сторону Білозерки, там на розвилці біля танку повернути направо в сторону Станіслава. Від Станіслава головною дорогою треба доїхати до Олександрівки, за нею буде маяк.

«Від Олександрівки дорога в жахливому стані, дуже сильно розбита, глибокі ями, — каже Юрій. — Однак якщо їхати з Миколаєва, дорога не краща».

Засновник туристичного проєкту «Скелька Тур» Олег Марчук кілька років розвиває місцевий туризм. Каже, що не возить сюди людей групами, причина — погані дороги. Водії відмовляються їхати. «Якби дорога була з Миколаєва сюди, в район Станіславу, то 100% сюди більше туристів поїхало, тут цікаві місця», — розповідає Олег.

Фото: Єлизавета Жарких
Фото: Єлизавета Жарких

Він також каже, що Хабловський задній маяк буде більш привабливим для туристів, коли вони зможуть підійматись на нього. Нині такої можливості немає.

«З поля незрозуміло, а от коли ти підіймаєшся на гору, то розумієш, що маяк є орієнтиром. Але поки що на державному рівні це досить складно, навіть ті чотири маяки, які зробили типу екскурсійними, є досить умовно екскурсійними, бо підійматись можна тільки на один Генічеський маяк, а біля усіх інших можна лише постояти», — розповідає Олег.

Додає, що хотів би, аби в Україні використовували європейський досвід, коли туристам дозволяють не просто підійматись, а й жити на маяках.

Популярний серед туристів

Хабловський маяк — герой багатьох селфі. Олег Марчук каже, що часто бачить у стрічці соціальних мереж фото з маяком: «Я не знаю, це правда чи ні, але є інформація про те, що цей маяк — один із перших у топі фото у Херсонській області. Так погортаєш Instagram, а там — Хабловський, Хабловський, Хабловський».

Під час нашої розмови з Олегом до маяка під'їжджали тричі, щоразу не більше ніж на десять хвилин. Кілька фото — і авто їде далі. Люди розповідали, що просто бачили незвичайний об'єкт, з яким можна зробити гарне фото.

Херсонська акварелістка Світлана Юр'єва вирішила намалювати маяк. Його фото посеред жовтого поля вона побачила у своїх друзів. «Він такий гарний з одного боку. З іншого вітри фарбу відірвали. Але мені це сподобалось — він такий харизматичний, тож надихнув на створення нової акварельної роботи», — ділиться Світлана.

Фото: Єлизавета Жарких // Акварелістка Світлана Юр'єва показує свою нову роботу
Фото: Єлизавета Жарких // Акварелістка Світлана Юр'єва показує свою нову роботу

Наталя Шальнова розповідає, що особливо привабливий маяк навесні, коли все цвіте, та вночі, коли можна побачити, як він працює. «Я не бачила ще жодної людини яку б маяк залишив байдужим, напевно, туди їздили б частіше дивитись, якби була дорога», — каже Наталя.

Відсутність дороги та заборона підніматися на маяки не дає й Олегу Марчуку втілити його ідею — не просто возити туристів на Хабловський маяк, а зробити тур по маяках Прибужжя.

Поряд є ще один туристичний об'єкт, так звані «Станіславські гори». Сюди приїздять милуватися заходом сонця над лиманом. Популярною ця місцина стала не так давно, а Хабловський задній маяк може стати ще однією родзинкою для тих, хто подорожує Україною.

Схожі новини