Передплата 2024 «Добра кухня»

"Нафтогаз" судитиметься через мільярдні борги за газ: чого чекати українцям?

  • 05.09.2020, 14:20
  • 1 240

Борги досягли 24 млрд грн

У «Нафтогазі» заявили, що будуть судитися із постачальниками через борги за газ, що постачався населенню на умовах ПСО (за цінами нижчими, ніж для підприємств). Вони досягли 24 млрд грн. Про це йдеться у повідомленні пресслужби на сайті НАК у п'ятницю. 4 вересня.

«Попри збільшення платежів у січні-липні 2020 року, борг газзбутів за природний газ для потреб населення зріс порівняно з початком минулого опалювального сезону на 1,116 млрд грн, з них 0,338 млрд грн — РГК (Регіональна газова компанія, що входить до структури власності підприємця Дмитра Фірташа, — Ред.) та склав станом на 31 серпня 24,091 млрд грн, з них 12,826 млрд грн — борг газзбутів РГК», — йдеться у повідомленні.

За даними НАК, з 1 серпня 2020 року газзбути припинили платити за газ, який вони отримали під час дії ПСО та вже продали українцям.

Читайте також: Опалювальний сезон у Червонограді та Старичах під загрозою зриву

«За липень (останній місяць дії ПСО) газзбути РГК отримали від „Нафтогазу“ природний газ для населення на 340 млн грн, проте в серпні 2020 року перерахували лише 700 тис. грн. … Зараз всі постачальники працюють в умовах вільного ринку, але старі борги нікуди не зникли. Тому ми розпочинаємо підготовку судових позовів щодо боржників», — додали у «Нафтогазі».

Одна з причин, чому у регіональних постачальників різко зросли борги перед «Нафтогазом» — зниження рівня проплат від населення, що сталося під час карантину. Це було пов'язано як з падінням доходів українців, так і з тим, що Кабмін на період карантину заборонив стягувати штрафи та пеню за несвоєчасну оплату послуг ЖКГ. Також заборонялося припиняти надання послуг, навіть в разі несплати платежів або їхньої затримки.

Тепер варто очікувати, що газзбути активно нагадуватимуть споживачам про необхідність розрахуватися за борги, погрожуючи розірвати договір та припинити постачання газу.

Схожі новини