Передплата 2024 ВЗ

Шахтарі «Надії» не втрачають надії

У Соснівці під землею залишаються 16 гірників, вони готові розпочати голодування...

Підземний протест гірників на шахті «Надія» у Соснівці на Львівщині триває. Нагадаємо, гірники не піднімаються на поверхню через борг із зарплати у 61,54 мільйона гривень, який накопичився за пів року. Причина — підприємства-замовники продукції шахти не розрахувалися за неї.

Нагадаємо, акція протесту розпочалася 28 серпня, коли після зміни на поверхню не під­нявся 31 гірняк. 29 серпня на шахту «Надія» при­їжджав заступник міністра енергетики Олександр Зорін, який пообіцяв частково погасити борг. Од­нак протестувальники заявили, що не вийдуть, поки не отримають усіх коштів.

Як повідомив голова незалежної профспіл­ки гірників України Михайло Волинець, ста­ном на 11.30 четверга, 3 вересня, а це шоста доба протесту, на шахті «Надія» під землею зали­шалися 18 гірників. Ще напередодні під землею були 24 гірники, але через різке погіршення ста­ну здоров’я шістьох із них підняли на поверхню. Ситуація вкрай напружена — гірники, які залиша­ються під землею, готові розпочати голодування. Численна група підтримки шахтарів — їхні дружи­ни, родичі, колеги та небайдужі місцеві жителі — 3 вересня зібралися пікетувати Львівську ОДА.

Це чергова акція протесту, після того, як 1−2 вересня не дали результату дві акції з перекриття міжнародної траси Львів-Рава-Руська біля сели­ща Сопошина. Люди були у відчаї, бо вже не ма­ють чим годувати сім"ї, набрали кредитів… На­гадаємо, заступник голови ЛОДА Тарас Грень пояснив «ВЗ», що шахта «Надія» є приватним ак­ціонерним товариством, тому прямих інвестицій з держбюджету у неї не може бути. У ЛОДА шука­ють додаткових фінансових ресурсів, аби погаси­ти заборгованість із зарплати шахтарям.

Михайло Волинець повідомив, що у Верховній Раді звернувся до колег та зібрав підпи­си під зверненням до президента Зеленського, прем’єр-міністра Шмигаля у зв’язку з критичною ситуацією на шахті «Надія» та у вугільній галу­зі в цілому. Також Незалежна профспілка гірників України розпочала збір коштів на допомогу гірни­кам шахти «Надія» та їхнім родинам.

Тим часом 3 вересня «Урядовий портал» пові­домив, що після того, як Міністерство енергети­ки звернулося до ПАТ «Центренерго» з пропози­цією надати авансовий платіж сумою 5 млн грн за вугільну продукцію шахти «Надія», ПАТ «Центренерго» перерахувало ПрАТ «Шахта «Надія» ці 5 мільйонів. Кошти скеровано на виплату боргів із зарплати, вони вже надійшли на рахунки шахти.

Окрім цього, повідомляє «Урядовий портал», 31 серпня за зверненням Міненерго, ДП «Калусь­ка ТЕЦ-НОВА» перерахувало шахті «Надія» 3,7 млн грн, які також скеровано на виплату зарплати.

«Міністерство вживає всіх можливих захо­дів, аби забезпечити виплату зарплати гірникам „Надії“, — повідомила в.о. міністра енергетики Ольга Буславець. — Аналізуємо варіанти, як далі функціонуватиме підприємство, і найближчим ча­сом представимо наш план дій. Ті, хто довів під­приємство до такого скрутного стану, мають бути покарані».

Йдеться про фінансовий аудит шахти «Надія», який провели фахівці Міненерго. Він виявив чис­ленні порушення попереднього керівництва під­приємства, через що і виникли збитки та забор­гованість перед гірниками. Міненерго передало матеріали аудиту у Генпрокуратуру і СБУ для по­дальшого розслідування порушень.

Схожі новини