Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Навального отруїли сумнозвісним "Новачком"

  • 02.09.2020, 18:15
  • 833

Лабораторія збройних сил Німеччини встановила, що Олексія Навального отруїли бойовою речовиною класу "Новачок"

Про це йдеться в повідомленні, опублікованому урядом ФРН, передає BBC.

У заяві наголошують, що фахівці Бундесверу досліджували аналізи Навального з дозволу лікарів берлінської клініки «Шаріте». Туди російського опозиціонера доставили через два дні після того, як він впав у кому на борту літака, що летів з Томська в Москву.

За даними уряду Німеччини, під час дослідження в аналізах Навального виявили сліди бойової отруйної речовини класу «Новачок».

«В організмі Навального знайшли смертельну отруту», — кажуть його соратники

Що таке «Новачок» і чому він такий небезпечний?

Влада Німеччини зазначає, що отруєння Олексія Навального бойовою отруйною речовиною на території Росії — надзвичайна подія. Уряд ФРН засуджує замах на опозиціонера і чекає роз'яснень від російської влади.

Німеччина планує повідомити про результати аналізів Навального партнерам sз ЄС та НАТО, а також узгодити спільну реакцію.

Прессекретар Кремля Дмитро Пєсков вже повідомив агентству РІА Новини, що влада Німеччини не інформувала російську сторону про свої висновки щодо отруєння Навального. За його словами, у Росії таких даних немає.

Читайте також: Навальний п'є в аеропорту чай, а потім кричить від болю в літаку — свідок (відео)

Саме «Новачком» отруїли у березні 2018 року колишнього офіцера ГРУ Сергія Скрипаля і його дочку e Великій Британії.

Згодом, у червні виявили ще двох постраждалих — пару британців, які скористались флаконом з «Новачком», думаючи, що там парфуми. У результаті одна жінка померла.

Британія оголосила, що знайшла зловмисників — двох співробітників російського ГРУ. Пізніше ці двоє дали публічне інтерв'ю російським ЗМІ, запевнивши, що вони «просто туристи», які поїхали в Солсбері, щоб побачити «шпилі знаменитого Солсберецького собору».

Що таке «Новачок»?

«Новачок» — група хімічних агентів, що належать до класу фосфорорганічних отруйних речовин нервово-паралітичної дії.

Вони були розроблені в СРСР. Вперше про «Новачка» заговорили відкрито в 1992 році.

Агенти групи «Новачок» — одні з найбільш токсичних та отруйних речовин у світі. Це речовини нервово-паралітичної дії, що вражають нервову систему людини. Якщо отруєння не призведе до летального результату, воно може спричинити параліч.

«За своєю підступністю („бойовими характеристиками“) вона значно перевершила відомий VX, ураження від неї практично невиліковне. Принаймні люди, які свого часу зазнали впливу цієї ОР, так і залишилися непрацездатними інвалідами», — писав 1992 року радянський дослідник Віл Мірзаянов, який мав доступ до відповідної інформації.

«Наслідки отруєння триватимуть десятки і десятки років. Навіть якщо в організм потрапить зовсім невелика кількість речовини, наслідки будуть катастрофічними», — сказав він.

Схожі новини