Передплата 2024 ВЗ

Банани із Огайо уперше висадили на Львівщині у відкритому ґрунті

Під Львовом, у селі Лип­никах Пустомитівського району, ростуть банани.

Ці та інші екзоти багато хто ба­чив, відвідавши спеціальні теплиці-вегетарії, збудовані за голландською техно­логією. А от про те, що їх висадили у відкритий ґрунт, господарі бананової ферми Надія та Андрій Труші по­відомили 1 вересня.

На Львівщині вперше ці екзоти оселилися у від­критому грунті. Це спеці­альні морозостійкі банани, які витримують до мінус 20 градусів за Цельсієм. Їх саджанці приве­зені з далекого американського штату Огайо.

«Вони навіть можуть у нас плодоносити, наші погодні умо­ви їм дозволяють це робити. Плодоносять маленькими, умов­но їстівними плодами. „Умовно їстівні“ — тому що, як і картоплю, їх сирими не їдять, а варять і туш­кують, парять і печуть. Після при­готування — неймовірно смачні», — розповідає Андрій Труш.

Доставили саджанці напри­кінці минулого року з Америки, зі штату Огайо, за допомогою поштового сервісу «Амазон». Чому саме з Огайо? «Тому що, — каже садівник, — у них клімат приблизно такий, як на Львів­щині. Саджанці витримали три­тижневий переліт через океан у контейнерах. Потім їх довелося відходжувати. Але майже всі ви­жили. Купували не один, взяли десяток». Вирощували у теплиці ще з минулої зими. Восени вже цьогоріч могли б куштувати пер­ші плоди, проте дещо несприят­ливі погодні умови внесли певні корективи. Висадили їх у відкри­тий ґрунт лише на початку черв­ня, оскільки у травні ще були за­морозки. Рослини приживалися після теплиці. Поки що плодів ще не дали. Але рослина живу­ча і виростає заввишки 3−4 ме­три. За рік може давати до 40 відростків-«діток». Банани са­дять для прикраси біля особня­ків, де створюють території на кшталт альпійських гірок.

«Береш один банан, а до кін­ця сезону отримуєш цілу клум­бу. Їх навіть треба відгороджу­вати, аби обмежувати у рості», — кажуть садівники Труші. Такі плантації-клумби Андрій та На­дія Труші побачили в Огайо, і це викликало у них величезне за­хоплення. Вирішили ризикнути, придбати і посадити у себе. І ба­чать, що це задоволення, хоч не з дешевих, але того варте.

Фото з бананової ферми
Фото з бананової ферми

Схожі новини