Передплата 2024 ВЗ

Призначення Ситника директором НАБУ визнали неконституційним

  • 29.08.2020, 19:35
  • 873

Конституційний суд України визнав, що указ про призначення Артема Ситника директором Національного антикорупційного бюро є неконституційним

Відповідне рішення було ухвалено 28 серпня, повідомляється на сайті КС.

«Цим рішенням Конституційний суд України визнав таким, що не відповідає Конституції України (є неконституційним), указ президента України „Про призначення А. Ситника директором Національного антикорупційного бюро України“», — йдеться у повідомленні.

КС зазначив, що предметом конституційного розгляду в цій справі є питання забезпечення поділу влади і її функціонування в межах наявної форми державного правління.

Водночас суд наголосив, що в Україні тільки орган конституційної юрисдикції наділений відповідними повноваженнями для вирішення питання, порушеного в конституційному поданні.

Читайте також: Ситник: щонайменше 100 мільярдів гривень були виведені з ПриватБанку

Зі свого боку представник президента України в Конституційному суді Федір Веніславський зазначив у коментарі агентству «Інтерфакс-Україна», що рішення є обґрунтованим.

«У президента немає конституційних повноважень призначати директора НАБУ. Але більш детально коментувати подальший розвиток подій можна буде після аналізу тексту рішення», — сказав він.

Тим часом, колишній народний депутат, член наглядової ради ПАТ «Укрзалізниця» Сергій Лещенко заявив, що Конституційний суд не мав права розглядати указ президента про призначення Артема Ситника головою НАБУ.

Зазначимо, що першим заступником Ситника є Гізо Углава, який після публікації рішення КС, стане виконувачем обов'язків директора НАБУ.

Нагадаємо, що раніше журналісти помітили Углаву на таємній зустрічі із міністром-втікачем часів Віктора Януковича Едуардом Ставицьким у Тель-Авіві.

Схожі новини