Передплата 2024 ВЗ

Рівненська піцерія розгнівала мережу сексистською рекламою (відео)

  • 29.08.2020, 19:55
  • 4 116

Заклад «Таверна Ель-Пасо» у Рівному випустив рекламний ролик, який спричинив бурхливу реакцію в соцмережах. Таверну звинуватили у сексизмі та об'єктивації жінок

Про це пишуть «Букви».

У п’ятницю, 28 серпня, заклад оприлюднив на своїй сторінці в соцмережах новий рекламний ролик за мотивами популярного порно-відео, який супроводжувався таким текстом: «Ситуація вийшла з-під контролю, і ми перевершили самі себе, тому саме ти добереш ідеальний розмір та смак, який точно доведе тебе до гастрономічного оргазму».

У відео фігурують п’ятеро темношкірих чоловіків та дівчина. Всі актори одягнені лише у футболки та спідню білизну.

На початку ролику акторка каже: «Я такого ще ніколи не робила, тому трохи хвилююся. Вас так багато, навіть не знаю, що обрати: з прошуто, ікрою, чи на чорному тісті. Хоча що тут думати, давайте всі одразу».

Після цього до дівчини наближаються актори з відкритими коробками з піцою та стають довкола неї. Стоячи на колінах, акторка куштує піцу з рук акторів.

«Чи може з чорним тістом?», — звертається один з чоловіків.

«Ого, який великий», — відповідає акторка.

Відеоролик зібрав десятки тисяч переглядів і тисячі коментарів. Серед коментаторів думки розділилися — одні вважають, що ролик яскравий і оригінальний, інші писали, що він жахливий, звинувачували авторів у об’єктивації жінок (поводженні з людиною виключно як з об’єктом статевого потягу), сексизмі та расизмі, надсилали скарги.

Читайте також: «Ви ж не жінка, ви людина серйозна»: Зеленський потрапив у черговий скандал

Інцидент не залишили без уваги українські правозахисники. Так Олександра Голуб, юристка, експертка з правового регулювання гендерних відносин та голова Громадської організації «Ліга захисту прав жінок «Гармонія рівних» порадила закладу видалити рекламу та повідомила, що буде подано скарги.

«Не ганьбіться, видаляйте і вибачайтеся перед своїми клієнтами. Гарантую, уже завтра Держпродспожив служба й Уповноважена з прав людини отримають скаргу на ваше творіння. І повірте, буде вам штраф. За що? Не тому що ваша реклама стрьомна, а тому що вона прямо порушує вимоги статі 8 закону України „Про рекламу“. Зробили ви, а соромно нам», — написала вона.

Організація «Індустріальний гендерний комітет з реклами» повідомила, що за 5 годин нею було отримано майже три десятки скарг на це відео.

За висновками комітету, реклама є дискримінаційною.

Зазначимо, до завдань комітету входить реагування на подібні інциденти, винесення експертної оцінки та звернення до рекламодавця або уповноважених органів для зняття реклами з показу в разі, якщо вона порушує законодавство.

Схожі новини