Передплата 2024 «Добра кухня»

За крок від телепатії: Маск презентував нейрочіп для людського мозку

  • 29.08.2020, 11:15
  • 1 365

Заснована Ілона Маском компанія Neuralink провела у суботу захід, на якому відзвітувалася про виконану за рік роботу. У режимі живої трансляції показали роботу мікрочіпа, з'єднаного нитками-електродами з мозком, а також друге покоління робота-хірурга, який імплантує цей пристрій

Серпневий захід Маск анонсував ще місяць тому, і пообіцяв показати нове покоління робота-хірурга для імплантації імпланта і продемонструвати роботу самого нейроінтерфейсу, розповідає 24 канал.

Одразу варто зазначити, що чіп пережив чималі зміни та суттєво відрізняється від попередньої моделі N1, яка передбачала кріплення окремого блоку управління за вухом. Тепер це невеличкий круглий чіп «все-в-одному» який кріпиться у отвір в черепі так, що його взагалі не видно ззовні.

Link 0.9

Ілон Маск показав те над чим працювала компанія впродовж року — чіп Link 0.9, який за допомогою робота хірурга під'єднується до мозку через невеликий отвір завдяки надтонким електродам.

Маск обіцяє, що операція триватиме не більше години, буде повністю безболісною та лише з місцевою анестезією, а одразу після імплантації чіпа пацієнт зможе відправитися додому.

Крім того, Маск наголошує, що операція буде абсолютно безпечною та максимально чистою, без жодної краплини крові, оскільки робот хірург настільки точний, що імплантує мініатюрні електроди в мозок не зачіпаючи капілярів.

Також Ілон Маск показав трьох здорових свинок, які пережили операції з імплантування чіпу. Одній зі свинок вживили нейрочіп, а згодом демонтували його — це зроблено для того, щоб довести, що організм може безпечно переносити такі операції без шкоди для здоров'я. У майбутньому це дозволить людям відмовлятися від чіпів після операції, якщо вони передумають, або ж, якщо захочуть змінити чіп на досконалішу модель.

Інша свинка демонструвала добре самопочуття з вживленим імплантом двомісячної давності. Маск продемонстрував процес зчитування сигналів мозку та можливість передбачування комп'ютером рухів тварини, яка йшла біговою доріжкою. Лабораторні дослідження демонструють високу точність зчитування сигналів та прогнозування.

Також показали свинку з двома імплантованими чіпами. Це зробили для того, щоб продемонструвати безпечність імплантації кількох чіпів одразу.

Також Маск розповів про те, що чіп Link 0.9 заряджатиметься за допомогою індукційної зарядки та під'єднуватися до смартфона за допомогою Bluetooth. Також буде окремий додаток, який контролюватиме роботу чіпа та дозволить виконувати деякий набір функцій.

Для чого створили нейроімплант

Ілон Маск неодноразово заявляв, що без нейроімплантів у людства немає шансів перемогти в конкуренції зі штучним інтелектом. Для цих цілей була створена компанія Neuralink, але поки у неї більш приземлені цілі — допомогти пацієнтам з травмами мозку керувати телефонами і комп'ютерами силою думки.

Читайте також: Безпілотні авто: Ілон Маск заявив про готовність революційної технології

Neuralink зробили процес імплантації нейроінтерфейсу настільки ж неінвазивним, як операцію з лазерної корекції зору, і її можна буде проводити навіть без загальної анестезії. Це дозволило знизити витрати на обладнання і відмовитися від навчання нейрохірургів. Поки технологія до кінця не готова, повідомляє Маск, але через пару років Neuralink повинен досягти того рівня розвитку, який дозволить розпочати її масове застосування.

Можливості Neuralink

У майбутньому технологія дозволить транслювати музику прямо в мозок користувача, а також контролювати гормональний фон, щоб знизити рівень стресу або підвищити когнітивні можливості людини. У теорії, як фантазував Маск під час одного з інтерв'ю, Neuralink може навіть коли-небудь дати можливість для спілкування людини з людиною виключно телепатично. Зрозуміло, якщо у обох буде вшитий відповідний чіп.

Схожі новини