Передплата 2024 «Добрий господар»

Перше видання “Мойсея” із автографом Івана Франка подарували Дому Франка у Львові

  • 26.08.2020, 12:01
  • 1 668

Колекція львівського Дому Франка збагатилася цінним експонатом – примірником першовидання поеми “Мойсей” (1905 року видання) з власноручною авторською присвятою Івана Франка Євгенові Чикаленку

Унікальний експонат представлять громадськості у четвер, 27 серпня о 14:00 у Львівському національному літературно-меморіальному музеї Івана Франка у Львові (вул. Івана Франка, 150).

«Кожен автограф Івана Франка — на вагу золота. Франкова присвята Чикаленкові — свідчення щирої шани і творчого приятелювання двох великих українців, а водночас — і нерозривного зв’язку Галичини й Наддніпрянщини. Культура меценатства, завдяки якій колекція Музею Франка збагатилася унікальними надбаннями, має глибоку історичну традицію — від Чикаленка й митрополита Андрея Шептицького до сучасних благодійників. Плекати і розвивати її — означає плекати й розвивати національну культуру», — сказав директор Дому Франка Богдан Тихолоз.

За підтримки Миколи Княжицького відреставровано портрет адресата присвяти — Євгена Чикаленка, видатного українського підприємця, громадського діяча, видавця та благодійника, чия діяльність зміцнювала культурні зв’язки між Галичиною та Наддніпрянщиною, торуючи дорогу до Незалежності. Портрет пензля Івана Труша зберігався у фондах музею, але не експонувався у зв’язку з пошкодженнями. Сьогодні цей малярський твір, відреставрований і повернутий до життя, стає окрасою експозиції Дому Франка.

«П'ять років, починаючи від Революції Гідності, були часом відродження держави після століть колонізації. Це був період справжнього ренесансу культури. Нам вдалося направити мільярди бюджетних коштів на гуманітарну сферу й вдихнути в неї життя. Протягом останнього року українську культуру планомірно перетворюють на руїну, фінансуючи за залишковим принципом. Тому важливо не дозволити знищити здобутки нинішні та майбутні. Ще коли Україна не здобула державності — меценатство стало символом національної свідомості. Цьому прикладами є Мазепа, Чикаленко, Шептицький та багато інших. Їхній внесок допоміг пронести через століття не лише нашу культуру, але й нашу національну ідентичність. Їх приклад є взірцем для нас сьогодні», — зазначає Микола Княжицький, народний депутат та меценат.

Схожі новини