Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Ізраїльський клондайк: підлітки знайшли майже кілограм тисячолітнього золота

  • 24.08.2020, 20:30
  • 1 348

Колись цього золота людині вистачило б для розкішного життя

Двоє підлітків, які проходили стажування в Управлінні античності Ізраїлю, знайшли майже кілограм золотих монет, створених близько 1100 років тому. Про це повідомляє Громадське.

Коен Оз та Юваль Янів натрапили на знахідку випадково під час польової роботи в центральному районі Ізраїлю, де планують побудувати новий район. Підлітки помітили щось блискуче на землі — і з’ясувалося, що це монети з 24-каратного золота загальною вагою у 845 грамів.

За словами експерта з монет Управління античності Ізраїлю Роберта Коля, знахідка є одним із найдавніших відомих свідчень монет у цьому районі: їхній вік оцінюється в близько 1100 років.

Тоді цього золота людині вистачило б для розкішного життя. І це одна із загадок знахідки: адже знайшли її в районі, де мешкали далеко не заможні ремісники. Кому саме могло належати золото — невідомо.

«Певно, той, хто закопав цей скарб 1100 років тому, сподівався, що поверне його… Можемо лише здогадуватися, що не дало власнику повернутися і забрати скарб», — стверджує керівниця розкопок Ліат Надав-Зів.

І навіть це ще не все: одна зі знайдених підлітками монет — украй рідкісна: на ній зображений профіль імператора Візантійської імперії Феофла, який правив у 829−842 роках. Ця монета була відчеканена в Константинополі. Досі їх на території Ізраїлю не знаходили.

«Знахідка може вказувати на те, що між жителями цієї території та віддаленими країнами велася міжнародна торгівля», — припускає Надав-Зів.

Схожі новини