Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Паралізований дослідник штучного інтелекту стане першим у світі повноцінним кіборгом

  • 24.08.2020, 20:10
  • 1 399

Пітер Скотт-Морган здобув голос

Зі створенням голосу для синтезатора мовлення дослідника штучного інтелекту Пітера Скотта-Моргана допомогла компанія Intel. Чоловік перебуває у нерухомому стані через захворювання моторних нейронів. Про це передає Укрінформ.

Цей вчений стане першим у світі повноцінним кіборгом. У 2018 він пройшов спеціальну процедуру та за допомогою трубок модифікував шлунок, щоб їсти без сторонньої допомоги. Торік Скотт-Морган вирішив пройти ларингектомію — процедуру із розділення стравоходу і трахеї, щоб не допустити потрапляння слини у легені під час паралічу, внаслідок якого він втратив голос.

Компанія Intel, яка раніше розробила Інструмент допоміжного контексту для видатного науковця Стівена Гокінга, котрий працював попри параліч, безкоштовно надала доступ до коду програми, і Скотт-Морган вирішив ним скористатися, щоб надати голос електронному аватару, створеному з його подоби. Цифровий образ науковця також імітує сміх та подив під час розмови і рухає губами, коли вимовляє слова.

Експерт із синтезу мовлення Метью Ейлейт допоміг ученому записати тисячі слів для утворення реплік. Скотт-Морган за допомогою рухів очей керував аватаром, який говорив його голосом.

Щоб зберегти свою особистість, Скотт-Морган заручився допомогою Лами Нахман, директорки передбачуваного обчислення у Intel Labs. Разом вони переробили систему синтезу мовлення Гокінга та надали вченому власний штучний інтелект

Замість того, щоб відповідати на запитання після зчитування даних із трекера погляду, як у випадку Стівена Гокінга, оновлена система штучного інтелекту говоритиме самостійно, використовуючи фрази, яких навчилася у Скотта-Моргана.

Інші технології перетворення вченого на кіборга, як-от, екзоскелет, що керуватиме його тілом, поки що у процесі розробки. Науковець сподівається, що згодом його риси, особистість та знання отримає машина, і він існуватиме повністю поза фізичним тілом.

Схожі новини