Передплата 2024 ВЗ

Сьогодні – день Державного прапора України: історія свята та цікаві факти

  • 23.08.2020, 08:35
  • 4 449

Перша письмова згадка датується 1256 роком

Державний прапор України складається з двох смуг синього і жовтого кольору однакової ширини. Згідно з трактуванням, ці кольори символізують синє небо над пшеничними полями, про це пише nv.ua

Історія свята

18 вересня 1991 року синьо-жовтий прапор отримав статус державної символіки країни. Це узаконила постанова «Про прапор України», прийнята Президією Верховної Ради. У 1992 році, 28 січня, Верховна Рада прийняла постанову «Про затвердження Державним прапором України Національного прапора».

Раніше свято відзначали тільки на муніципальному рівні в Києві. Дата теж була іншою — 24 липня. Але в 2009 році Віктор Ющенко вніс поправки в указ, зробивши церемонію підняття прапора 23 серпня щорічної по всій країні.

Історія прапора

Перша письмова згадка про український прапор зафіксована у 1256 році, в день, коли був заснований Львів. Тоді і з’явився герб міста: золотий лев на синьому тлі. Відомо, що такі кольори використовували козаки на своїх прапорах.

У 1918, 22 березня, Українська Народна Республіка затвердила синьо-жовтий прапор як офіційний. Це підтверджував Закон, прийнятий Центральною Радою.

Цікаві факти

  • Серед прапорів всіх слов’янських народів тільки український і боснійський не мають червоного кольору.
  • У 1992 китайська художниця Мао Мао попросила президента України Леоніда Кравчука поміняти кольори прапора. Вона вважала, що таке поєднання символізувало біду для країни.
  • Найбільший прапор України досягав 60×40 метрів. Його внесли до Книги рекордів України.

Читайте також: У столиці підняли найбільший прапор країни (відео)

Схожі новини