Передплата 2024 «Добрий господар»

Хто ризикує повторно заразитися COVID-19: назвали вразливу групу

  • 22.08.2020, 15:55
  • 11K

Високий рівень деяких цитокінів у деяких хворих на COVID-19 може запобігти розвитку стійкого імунітету до коронавірусу SARS-CoV-2

Це довели вчені Массачусетської лікарні загального профілю в США, пише OBOZREVATEL із посиланням на статтю в науковому журналі Cell.

Дослідники вивчили селезінку і лімфатичні вузли померлих пацієнтів із COVID-19 і виявили, що в них відсутні гермінативні центри, які є невід'ємною частиною сталої імунної відповіді.

Гермінативні центри являють собою структури, що виникають у лімфатичних вузлах і селезінці під час інфекції або вакцинації. У них дозрівають антитіла В-клітини, що стають довгоживучими клітинами імунної пам'яті. В-клітини дозволяють організму швидко й ефективно ідентифікувати патоген і атакувати його в разі повторного зараження.

Ключову роль в утворенні гермінативних центрів відіграють допоміжні Т-клітини. З'ясувалося, що за важкого перебігу COVID-19 допоміжні клітини не формуються. Причиною цього є високі рівні цитокінів — сигнальних молекул, що беруть участь в імунній відповіді. У хворих, які важко перенесли COVID-19, було виявлено величезну кількість цитокінів TNF у тих місцях, де зазвичай формуються гермінативні центри.

Читайте також: Радіотерапія вбиває коронавірус — дослідження

Це означає, що, хоча антитіла можуть захищати людей протягом відносно короткого часу, деякі люди, що одужали, можуть через кілька місяців знову заразитися SARS-CoV-2 і не раз. Втім, це не вплине на ефективність вакцин, які не викликають сплеск цитокінів.

Схожі новини