Передплата 2024 ВЗ

Немає лічильника? Плати за газ втричі більше!

  • 22.08.2020, 11:35
  • 1 316

В Україні з 1 січня 2021 року тим сім'ям, які не встановили газові лічильники, норматив на споживання газу збільшать втричі. Відповідно зростуть і суми у платіжках

Про це йдеться у матеріалі OBOZREVATEL. І це нововведення стосуватиметься величезної кількості сімей. Точної цифри немає (лічильники встановлюють щодня), але ще кілька місяців тому в Міністерстві енергетики публікували пропозицію змінити нормативи, в якій зазначали, що лічильників на газ немає в 3,3 млн квартир.

Наприклад, якщо зараз сім'я з трьох осіб, яка користується тільки газовою плитою, має платити за 9,8 куба (3,28 на людину), то за граничними нормативами доведеться сплатити вже 29,4 кубометра (9,8 куба на людину). Наприклад, за чинним тарифом сума у платіжці може вирости з 29,1 до 87,3 грн. Тобто втричі.

Читайте також: Як українцям заощадити взимку на газі: експерти пропонують схему

Зараз в учасників ринку і профільних нардепів є загальне розуміння, що газ не відключатимуть. Замість цього постачальникам дозволять просто збільшити норматив до граничного.

Наприклад, як розповів перший заступник голови комітету з енергетики та ЖКП Олексій Кучеренко, в законі справді зазначено, що з 1 січня 2021 року газ тим, у кого немає лічильника, взагалі повинні відключити. Але, за відчуттями парламентаря, замість цього всього лише провадять стару норму.

«У мене є відчуття, що дія закону, який дозволяє платити за газ не за лічильником, а виходячи з норми споживання, все ж в останню мить продовжать» — сказав Кучеренко.

Схожі новини