Передплата 2024 ВЗ

Херсонські сировари створили синьо-жовтий козячий сир

До Дня Незалежності на підприємстві визріє майже півтонни патріотичного сиру

Пробну партію сиру «Прапор», який створили на крафтовій сироварні Репілевських, що у селі Мар’янівці на Херсонщині, уже розкупили. Тож до Дня Незалежності зварили нову «порцію» синьо-жовтого сиру — на півтонни. З моменту, коли його вийняли з розсолу, сир визріває приблизно місяць. Потім його можна реалізовувати ще сім місяців. Зараз цей сир майже дозрів — наступного тижня буде готовим.

«Ідея зварити сир у кольорах націо­нального прапора виникла у восьмиріч­ного онука директора ще перед Днем Конституції. Технолог вирішила спробу­вати. Використала натуральний барв­ник. Спочатку сир вийшов надто світлим, але після витримки став синім, — розпо­відає Оксана Репілевська. — Попит на сир „Прапор“ виявився дуже високим. Усіх приваблював колір, але можу запевнити, що сир ще й смачний. Наразі скуштувати можна безпосередньо у Мар’янівці, Кахов­ці, Херсоні, Миколаєві. Клієнти нині виба­гливі. Вони хочуть не просто якісного ко­зячого сиру чи йогурту, а ще й спробувати нові смаки. Тому ми постійно експеримен­туємо. Наприклад, дуже добре йде лаван­довий сир, мозаїка. Є у нас сир з насінням коноплі. Вчора зателефонував клієнт і по­цікавився, де ми вирощуємо коноплю. Ми її не вирощуємо, а закуповуємо насіння, як і інші начинки».

Натомість молоко для крафтових сирів та йогуртів Репілевські отримують з влас­ної козиної ферми у Мар’янівці. Тому на­разі не можуть суттєво збільшити вироб­ництво сирів, аби реалізовувати їх по всій Україні. У планах — збільшити поголів’я щонайменше вдвічі. Однак це не так лег­ко зробити, оскільки кіз альпійської поро­ди (а саме таких вирощують у Мар’янівці) в Україні купити нереально. У Франції одна така тварина коштує до 700 євро.

Схожі новини