Херсонські сировари створили синьо-жовтий козячий сир
До Дня Незалежності на підприємстві визріє майже півтонни патріотичного сиру
Пробну партію сиру «Прапор», який створили на крафтовій сироварні Репілевських, що у селі Мар’янівці на Херсонщині, уже розкупили. Тож до Дня Незалежності зварили нову «порцію» синьо-жовтого сиру — на півтонни. З моменту, коли його вийняли з розсолу, сир визріває приблизно місяць. Потім його можна реалізовувати ще сім місяців. Зараз цей сир майже дозрів — наступного тижня буде готовим.
«Ідея зварити сир у кольорах національного прапора виникла у восьмирічного онука директора ще перед Днем Конституції. Технолог вирішила спробувати. Використала натуральний барвник. Спочатку сир вийшов надто світлим, але після витримки став синім, — розповідає Оксана Репілевська. — Попит на сир „Прапор“ виявився дуже високим. Усіх приваблював колір, але можу запевнити, що сир ще й смачний. Наразі скуштувати можна безпосередньо у Мар’янівці, Каховці, Херсоні, Миколаєві. Клієнти нині вибагливі. Вони хочуть не просто якісного козячого сиру чи йогурту, а ще й спробувати нові смаки. Тому ми постійно експериментуємо. Наприклад, дуже добре йде лавандовий сир, мозаїка. Є у нас сир з насінням коноплі. Вчора зателефонував клієнт і поцікавився, де ми вирощуємо коноплю. Ми її не вирощуємо, а закуповуємо насіння, як і інші начинки».
Натомість молоко для крафтових сирів та йогуртів Репілевські отримують з власної козиної ферми у Мар’янівці. Тому наразі не можуть суттєво збільшити виробництво сирів, аби реалізовувати їх по всій Україні. У планах — збільшити поголів’я щонайменше вдвічі. Однак це не так легко зробити, оскільки кіз альпійської породи (а саме таких вирощують у Мар’янівці) в Україні купити нереально. У Франції одна така тварина коштує до 700 євро.