Передплата 2024 «Добрий господар»

Міністерство інфраструктури оголосило «війну маршруткам»

  • 20.08.2020, 11:10
  • 929

В Україні створять нову модель громадського транспорту

Міністерство інфраструктури ініціювало законопроєкт, який дозволяє реформувати систему маршрутних перевезень. Нова модель громадського транспорту має дозволити замінити маршрутки на автобуси, електробуси чи тролейбуси. Про це розповів міністр інфраструктури Владислав Криклій в ефірі Сніданку з 1+1

«Неформально цей законопроєкт ми називаємо „війна маршруткам“. Це і про відсутність безпекової складової, і про обіг готівкових коштів, небажанням надавати послуги пільговикам», розповів Криклій.

Запропонований його відомством законопроєкт дозволяє містам замовляти транспортну послугу, наприклад електобуси, тролейбуси чи автобуси. «Місто оголошує конкурс на те, хто готовий закупити відповідний транспорт і обслуговувати ті чи інші маршрути. Місто замовляє послугу і приватні перевізники тоді мають гарантовану суму, яку вони зможуть заробляти. Приватник позбавляється мотивації не допускати пільговиків, все переходить на електронний квиток і переходить на безготівковий розрахунок, можна гарантувати безпекову складову», — пояснив очільник міністерства.

За його словами, для перевізників будуть певні вимоги, які зацікавлене контролювати місто, бо є замовником послуги. Конкретно дати, коли запрацює модель, немає, пояснив міністр і назвав це «викликом для мерів міст у контексті місцевих виборів».

Завдяки цій моделі можна вивести з тіні доходи перевізників, запровадити електронний квиток. Крім того, можливе страхування пасажирів.

Схожі новини