Передплата 2024 «Добра кухня»

"ІФА-тестування для студентів, що живуть у гуртожитках, було б доцільним" - Васько

  • 19.08.2020, 15:55
  • 683

Хто платитиме за тести наразі не відомо

Масовим ІФА-тестуванням мають бути охоплені не лише студенти ВНЗ, але й коледжів, і не виключено, що й школярі. В умовах росту кількості захворювань на COVID-19 це дуже доцільно і потрібно, наголошує начальник обласного коронавірусного штабу Львівської області Андрій Васько, пише УНН.

Разом з тим, хто та як фінансуватиме таку потребу — поки невідомо. Наразі витрати з ІФА-тестування лікарів та правоохоронців лягають на бюджет міста. Та чи вистачить там коштів ще й для приїжджих студентів — в ОДА не знають.

«Мови немає, що ІФА-тестування для студентів, тим паче тих, хто живуть у гуртожитках, було б доцільним. Питання у тому, хто за нього заплатить. Бо собівартість тесту ІФА, навіть якщо не враховувати роботи медичного працівника, який його виконує, є не менш 100 грн, якщо не помиляюсь. Тому коли ми говоримо про велику кількість студентів, ми повинні розуміти — звідки брати фінансовий ресурс. Ми сьогодні в обов'язковому порядку тестуємо медпрацівників, правоохоронців і ті структури, які забезпечують життєдіяльність. І ці всі навантаження (матеріальні) лягають на місцеві бюджети, у тому числі — на бюджети закладів охорони здоров'я», — розповів Васько.

За його словами, питання фінансування ІФА-скринінгу для іногородніх студентів, які приїздять до Львова і будуть жити у гуртожитках, можна б було вирішити й за допомогою самих ВНЗ.

«Це значно зніме велику кількість матеріального навантаження з бюджетів Львівської області, міста Львова, закладів охорони здоров'я. Ми повинні розуміти, що мова навіть не про сотні студентів, а про десятки тисяч студентів. І ми говоримо не лише про ВНЗ, а й про заклади середньої освіти, і про техучилища — про тих, хто розпочинає з вересня навчальний рік. Проблематично буде це зробити. На мою думку, нічим не відрізняються від студентів і школярі, які переступлять поріг школи з 1 вересня. А у школярів є ще сім'ї, і треба розуміти, що ми живемо у пандемії, а не у зоні маленького локального спалаху. Тому, я за те, щоб були масові і популяційні тестування — не тільки якихось груп студентів, чи школярів. Але це великі фінансові ресурси», — сказав Васько.

Схожі новини